Ne kiekvienam skrydis lėktuvu yra smagus įspūdis ir sukelia geras emocijas. Yra ir tokių, kuriems kelionė lėktuvu kelia tikrą siaubą. Skrydžio baimė, kitaip žinoma kaip aviofobija, pasireiškia stipriu nerimu, pykinimu ar panikos priepuoliais skrendant lėktuvu. Su šia baime susiduria ir gyvena daugelis. Kai kurie valdyti aviofobiją jau yra išmokę ir puikiai su tuo tvarkosi. Kitiems – be galo sunku ir ši baimė trukdo gyventi. Jeigu esate vienas iš tų, šie patarimai padės jums įveikti skrydžio baimę ir skrydis taps patogesnis.

Atsiminkite, kad skrydis lėktuvu yra saugiausias būdas keliauti.

Seniai visiems žinomas dalykas, kad keliauti lėktuvu yra saugiausia. Jeigu jaučiate baimę būtent dėl saugumo, prisiminkite, kad daug didesnė tikimybė patekti į automobilio avariją negu skrendant lėktuvu.

Baimės nuslopinimas vaistais.

Žmonės, bijantys skrydžių, labai dažnai bando nusiraminti gerdami vaistus, tokius kaip valerijonas ar kiti raminamieji. Reikėtų nepamiršti, jog vaistai duoda tik trumpalaikį poveikį ir kartais dar labiau pablogina situaciją. Neišgėrus vaistų ar juos pamiršus, būna daug sunkiau išgyventi skrydį, nes jaučiama dar didesnė baimė ar nerimas. Būtinai prieš vartodami vaistus pasitarkite su gydytoju.

Skrydžio kursai/paskaitos.

Kartais aviakompanijos rengia kursus žmonėms, kurie turi baimę skristi lėktuvu. Tiesa, Lietuvoje tai dar nėra labai populiaru, bet tokių paskaitų jau yra buvę. Paskaitos metu galima išgirsti įvairių istorijų, patarimų. Jų metu ekspertų komanda dalinasi patirtimi, suteikia informaciją ir duoda patarimus, kurie padeda maksimaliai sumažinti baimės simptomus.

Kelionės planavimas.

Kartais sumažinti stresą ir nerimą labai padeda kelionės planavimas. Prieš skrydį susirašykite svarbiausius punktus, ką padaryti. Tarkim, tai gali būti žingsniai veiksmų, kuriuos reikia atlikti prieš skrendant. Taip nesiblaškysite ir nesinervinsite, kad kažką praleidote.

Kvėpavimo pratimai.

Kai kuriems gali būti naudingi kvėpavimo pratimai ir technikos. Internete tokių galima rasti labai daug. Kai skrydžio metu jaučiate didelį nerimą, prisiminkite ir atlikite vieną iš kvėpavimo technikų. Jas kartokite prieš skrydį, lėktuvui leidžiantis ar jaučiant artėjančią paniką. Kvėpavimas gali padėti atsipalaiduoti ir normalizuoti širdies ritmą panikų ar nerimo metu.

Dėmesio nukreipimas.

Į skrydį pasiimkite jus dominančių užsiėmimų. Tai gali būti knygos skaitymas, muzikos klausymasis, žaidimai. Šie užsiėmimai skrydžio metu padės bent trumpam pamiršti, kad esate lėktuve. Jeigu neturite jokių užsiėmimų, skrisdami vieni galite susipažinti su šalia sėdinčiu lėktuvo keleiviu. Bendravimas taip pat puikus būdas nukreipti mintis.

Informacija.

Prieš skrydį pamėginkite paskaityti knygų ar pažiūrėti filmų apie aviofobiją. Išgirsta ar perskaityta informacija gali jus nuraminti ir suteikti veiksmingų patarimų. 

Psichologo pagalba.

Dažnai žmonės su skrydžio baime susitvarko patys arba tiesiog su tuo gyvena. Tačiau būna atvejų, kai labai intensyvi aviofobija nepaprastai trukdo gyventi ir mėgautis kelionių malonumais. Tokiu atveju geriausias sprendimas kreiptis pagalbos į specialistus. Psichologai gali padėti sužinoti tikslią baimės priežastį ir kaip ją valdyti. Daug žmonių su psichologo pagalba netgi atsikrato šios baimės visam laikui.

Patarimai, kurie padės paversti skrydį patogesniu:

  • Renkantis bilietus rekomenduojama atkreipti dėmesį, ar tai tiesioginis skrydis. Tiesioginiai skrydžiai yra patogūs ir keliantys mažiau streso. Greitai pasieksite lokaciją ir nereikės blaškytis per kelis oro uostus. Jeigu skrendate atostogauti, rinkitės kryptis, tokias kaip Vilnius–Antalija, Vilnius–Venecija, Vilnius–Hurgada, Vilnius–Milanas, Vilnius–Dubajus, Vilnius–Kreta.
  • Rezervuojant vietą lėktuve, rekomenduojama rinktis vidurines vietas, nes čia jaučiama mažiausiai turbulencijos. Kad niekas netrukdytų, rinkitės sėdėti prie lango. Norint išsirinkti pageidautinas vietas, reikia užsisakyti bilietus iš anksto.
  • Susikraukite daiktus viena diena anksčiau prieš kelionę. Taip galėsite gerai išsimiegoti ir negalvoti apie lagamino krovimą paskutinę minutę.
  • Jeigu skrydžio metu dažnai jaučiate pykinimą, prieš kelionę pasistenkite nieko nevalgyti. Taip pat pasitarus su gydytoju galima vartoti vaistus nuo pykinimo.
  • Kad skrydis būtų komfortiškas, lipdami į lėktuvą nesirenkite aptemptais rūbais, kurie jus varžys. Geriausia rinktis laisvus treningus bei patogius batus. Lėktuvo sėdimos vietos ir taip nėra patogios, o su aptemptais rūbais jausitės dar blogiau.

Lėktuvų bilietai lengvai įsigyjami internetu keliais paspaudimais, tad skrydis ir pasirinktos šalies lankytinos vietos jūsų jau laukia. Nepamirškite susidaryti kelionės plano ir nepraleiskite punkto – „ką pamatyti?“.