Rankinis bagažas – ką galima, ką reikia ir ko negalima gabenti su savimi lėktuve.

Maistas ir gėrimai. Rankiniame bagaže galima su savimi vežti maistą, užkandžius. Galioja kelios pagrindinės taisyklės, kurių turite paisyti. Skysčių taisyklė – su savimi į lėktuvo saloną galima pasiimti 10 vienetų po 100 mililitrų skysčio, bendras tūris negali viršyti 1 litro. Į skysčių kategoriją patenka ne tik gėrimai, bet ir pastos, skystos kosmetikos priemonės, kremai, šampūnai, maisto produktai su skysčiu, kaip pavyzdžiui: paštetas, uogienė, sūris (mocarela, tepamas, minkštas), sviestas ir kremai, jogurtas, majonezas ar pan. Šiuos produktus galite vežti, tiesiog turite laikytis skysčių apribojimų, tas pats galioja ir visiems gėrimams. Antra svarbi taisyklė – keleiviams neleidžiama gabenti iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos šalis: mėsos, pieno produktų ir kitų gyvulinės kilmės produktų. Ką tuomet pasiimti užkąsti? Pasiimkite sumuštinių, krekerių, traškučių, saldainių, riešutų, vaisių, daržovių ar šokolado. Rekomenduojame maistą įsidėti į permatomus maišelius, tam, kad patikra oro uoste, praeitų sklandžiai ir greitai.

Prekėms iš neapmokestintų prekių parduotuvės (Duty Free), skysčių kiekio taisyklė negalioja, svarbu tik, tai, kad įsigytos prekės iš tokio tipo parduotuvės turėtų pirkimo kvitą bei butų supakuotos prekybos vietoje į specialų sandarų saugumo maišelį, šis maišelis negali būti pažeistas visos kelionės lėktuvu metu. 

Vaistai. Visus jums svarbius ir būtinus vaistus ne tik galite, bet ir privalote gabenti su savimi rankiniame bagaže. Skysčių taisyklė skysčio pavidalo vaistams negalioja, bet jei dėl sveikatos problemų turite gabenti su savimi nemažą kiekį, dėl viso pikto, rekomenduojama turėti gydytojo recepto kopiją, tam, kad galėtume pagrįsti medikamentų svarbą ir būtinumą.

Papildomas medicininis inventorius. Dauguma oro linijų leidžia lėktuvu gabenti ramentus ar neįgaliojo vežimėlį nemokamai, bet jei turite būtinybę keliauti su tam tikru papildomu medicininiu inventoriumi, susisiekite su agentūra, su kuria keliaujate ar su oro linijomis, kad susitartumėte dėl keliavimo sąlygų.

Kosmetika. Į lėktuvo saloną, dažniausiu atveju, galite pasiimti bet kokią kosmetiką. Patikros metu sunkumų galėtų kilti dėl dezodoranto, esančio aukšto slėgio talpyklose, nagų lako valiklio su acetonu bei aerozolių. Kitos kosmetikos priemonės leidžiamos, tačiau nepamirškite skysčių gabenimo taisyklių. Kadangi tokios kosmetikos priemonės, kaip blakstienų tušas, dantų pasta, dušo želė ar skystieji lūpų blizgiai laikomi skysčiais ir patenka į 100 mililitrų apribojimus. Priemonės, kurias galite imti į rankinį bagažą: rutulinis dezodorantas, birūs akių šešėliai, kompaktinė pudra, gabalinis muilas, plaukų džiovintuvas, pincetas.

Didelės vertės daiktai. Jei planuojate gabenti vertingus daiktus, geriausia juos pasiimti su savimi, rankiniame bagaže, o ne registruotame, kadangi avialinijos neatsako už sugadintus brangius ir vertingus daiktus, jei jie buvo registruotame bagaže. Į rankinį bagažą rekomenduojame įsidėti:

  • Dokumentus – asmens dokumentai, kelionės dokumentai, draudimo dokumentai, medicininiai dokumentai, vertybiniai popieriai ir t.t.;
  • Juvelyrinius dirbinius, brangiuosius metalus ir brangakmenius;
  • Grynuosius pinigus, vaistus, raktus, vertingus meno kūrinius;
  • Elektronines priemones – mobilusis telefonas, fotoaparatas, vaizdo kamera, nešiojamasis kompiuteris.

Keliaujant su kūdikiais. Pagal oro linijų taisykles, kūdikiu laikomas vaikas iki 2 metų amžiaus. Atkreipkite dėmesį tie, kurie nori keliauti su naujagimiais – kai kurios oro linijos neskraidina kūdikių, nesulaukusių bent 8 dienų amžiaus, todėl pasidomėkite iš anksto, ar pasirinktos oro linijos skraidins jūsų naujagimį.

Keliaujant su kūdikiu, negalioja skysčių gabenimo taisyklė kūdikių maistui. Tai reiškia, kad galite gabenti tiek kūdikių maisto, kiek reikia kelionei (tik svarbu, nepersistengti, jei vešite labai daug kūdikių maisto, oro uosto darbuotojui gali kilti įtarimas, todėl turėsite pagrįsti tokio kiekio reikalingumą). Taip pat, keliaujant su kūdikiu, oro linijų bendrovės leidžia papildomai ir nemokamai su savimi gabenti kūdikio vežimėlį ar autokėdutę, tik reikia pasidomėti iš anksto dėl svorio ir matmenų, kadangi skirtingos oro linijos, turi skirtingus reikalavimus. Taip pat dauguma oro linijų, keliaujantiems su kūdikiu, leidžia pasiimti vieną papildomą rankinio bagažo vienetą, tačiau rekomenduojame iš anksto pasidomėti dėl svorio ir matmenų!

Į rankinį bagažą pasiimti draudžiama:

  • Ginklai, sprogmenys, tai visi sprogūs daiktai ir šaunamieji ginklai ar panašūs į ginklus ar sprogmenis daiktai;
  • Duriamieji ir pjaunamieji ginklai bei aštrūs daiktai. Visi smailūs ir aštriabriauniai daiktai, į šią kategoriją patenka visi peiliai, žirklės, kurių ašmenys ilgesni nei 6 cm.;
  • Buki daiktai, lazdos, daiktai galintys sužaloti;
  • Degios medžiagos. Labai lengvai užsidegančios medžiagos;
  • Daiktų, kurių neleidžia įvežti valstybė, į kurią ar iš kurios, skrendama;
  • Radioaktyvios medžiagos;
  • Cheminės medžiagos;
  • Nuodingos ar užkrečiamos medžiagos;
  • Apsvaiginimo ar elektrošoko prietaisai. Tai visi daiktai galintys apsvaiginti arba sutrikdyti žmogaus gebėjimą judėti;
  • Darbo įrankiai, kuriais galima sužaloti žmones arba sugadinti turtą (pvz.: gręžtuvai, grąžtai, laužtuvai, atsuktuvai, pjūklai ir t.t.).

Kad kelionė praeitų sklandžiai svarbu ne tik pasiimti reikalingiausius daiktus į kelionę, bet ir gerai bei tinkamai juos supakuoti. Gerai supakuoti ir sudėlioti daiktai užima ženkliai mažiau vietos ir sukelia mažiau streso prie saugumo patikros punkto! Be to, atkreipkite dėmesį, kad skirtingos oro linijos turi savo taisykles, kurios gali šiek tiek skirtis viena nuo kitos. Todėl prieš skrendant pasidomėkite ne tik savo vežėjo draudžiamų daiktų sąrašu, bet ir kokių matmenų ir maksimalaus svorio rankinis bagažas priimamas į lėktuvą. Tai ypač aktualu skrendantiems su pigių skrydžių bendrovėmis, kadangi šių skrydžių bagažo matmenų ir svorio patikros yra itin griežtos. Na, ir dar vienas patarimas, jei abejojate dėl daikto, kurį norite pasiimti į skrydį ir neturite galimybės jo įsidėti į registruotą bagažą – geriau jau palikite jį namuose, kad saugumo patikros punkte netektų su juo atsisveikinti.