Jau kurį laiką svajojate apie kelionę į Romą? Neramina mintis, jog, norėdami aplankyti populiariausias vietas, turėsite laukti ilgose turistų eilėse? Nereikia nerimauti – pažadame, jog jūsų laukia puiki kelionė! Iškilo klausimas, ką pamatyti šioje šalyje? Italija – tai viena gražiausių pasaulio vietų, šalies lankytinos vietos garsios ir populiarios tarp turistų. Žemiau pateikti naudingi patarimai – ką nuveikti Romoje ir kaip mėgautis svarbiausiais objektais be minios žmonių.

Pamatykite Vatikaną be grūsčių

Vatikano muziejai kasmet pritraukia daugiau nei 6 milijonus lankytojų, todėl tai yra labiausiai lankomas turistų objektas visoje Romoje. Siekdami išvengti daugybės žmonių, pasinaudokite šiomis gudrybėmis:
Penktadieniais (nuo balandžio iki lapkričio mėnesio) Vatikanas dirba iki 23 val. (atkreipkite dėmesį, kad tuo metu Šventojo Petro bazilika nedirba!). Minios sumažėja vakarop, tad kuo vėliau atvyksite, tuo mažiau turistų sutiksite.
Esate ryto žmonės? Aplankykite Vatikaną ryte! Muziejai dirba nuo 9 val. Pirmadieniais-šeštadieniais. Jei vyksite savarankiškai, užsiimkite eilę 8 val. Patarimas: iš anksto nusipirkite bilietus internetu! Vatikanas anksti atidaro muziejaus duris ekskursijų organizatoriams, todėl ankstyva rytinė ekskursija – tai būdas patekti į muziejus anksčiau net už tuos, kurie tik ką nusipirko bilietus internetu.
Žinoma, pats geriausias būdas aplankyti Vatikaną ir patirti nepakartojamus įspūdžius – eiti po darbo valandų, kuomet muziejai jau uždaryti. Kai kurie kelionių organizatoriai rengia tokias ekskursijas. Tai nepakartojama patirtis – įsivaizduokite Siksto koplyčią, kurioje nėra nė vieno žmogaus!

Apsilankykite Koliziejuje

Koliziejus taip pat laukia daugybės smalsuolių turistų. Be to, čia karšta. Vasarą rekomenduojame apsilankyti anksti ryte, pačioje dienos pradžioje. Bilietus įsigykite iš anksto! Patyrusių keliautojų nuomone, apsilankymas su gidu bus dar įdomesnis ir įsimintinesnis.

Tyrinėkite požemius

Požeminiai objektai Romoje yra išties verti dėmesio! Nors susidomėjimas požemine Roma ir jos istorija išaugo, vis dar pastebima, jog daugelis šių lankytinų vietų ne itin perpildytos turistų. Pavyzdžiui, centrinėje Romoje yra įsikūręs Crypta Balbi muziejus, pro kurį dauguma žmonių praeina net nežvilgtelėję. Vis populiaresnė tampa Šventojo Klemenso bazilika, stovinti ant senesnės, palaidotos bažnyčios – tai viena geriausių Mitros vietų Romoje.

Apsilankykite unikaliose vietose

Norite autentiškų patirčių ir įspūdžių? Tuomet į savo kelionės planą būtinai įtraukite lankytinas vietas, kurių nėra gidų reklaminiuose leidiniuose! Paprastai tokiose vietose galima susipažinti su unikaliomis įžvalgomis, prie jų būna trumpesnės žmonių eilės. Iš tiesų, Romoje tokių objektų gausu. Centrale Montemartini – tai buvusi elektrinė, kurią miesto valdžia prieš daugelį metų pavertė muziejumi. Tai fantastiškas pramoninės archeologijos pavyzdys, greta pasakojantis senovės ir šiuolaikinės Romos istoriją. Apsilankykite!

Atraskite mažiau žinomas bažnyčias

Romoje yra šimtai bažnyčių – skirkite laiko mažiau žinomoms koplyčioms, kurios kartais yra vos už kelių žingsnių nuo populiariausių lankytinų vietų, pavyzdžiui, Šv. Stepono bazilika ant Celiano kalvos arba Santi Quattro Coronati bažnyčia. Bažnyčios buvo senovės Romos socialinio ir dvasinio gyvenimo centras, o daugelis garsiausių bazilikų statytojų kūrė ir gimtojo miesto parapijas.

Verta aplankyti objektus, esančius už Romos ribų

Nuostabiu Romos oru galite pasimėgauti leisdamiesi į vienos dienos kelionę į Ostija Antiką, senovinį Romos uostą, kurį, kaip ir Pompėją, per du tūkstantmečius palaidojo purvo sluoksnis. Tačiau, kitaip nei Pompėja, šis miestas yra netoli Romos, todėl dienos išvyka bus lengvai įgyvendinama. Kita idėja – galite vykti į šiaurės rytuose įsikūrusį Tivolį, kur imperatoriaus Hadriano vilos griuvėsiai kartu su Villa d’Este freskomis ir sodais leis susipažinti su aristokratų priemiesčio gyvenviečių raida, trukusia šimtmečius – nuo antikos laikų iki pat Renesanso.

Skrydis į Romą

Roma yra išties įdomus miestas, siūlantis turistams daug ką pamatyti! Bilietų rezervacijos sistemoje lektuvubilietai.lt skrydis į Romą gali būti užsakomas labai greitai ir paprastai – kelių mygtukų paspaudimu. Skristi galite iš Kauno ir Palangos su persėdimu, o iš Vilniaus, netoliese esančios Rygos ar Varšuvos – tiesiogiai! Pasirinkę skristi tiesioginiu skrydžiu, užtruksite apie 2–3 valandas. Skrydžio iš Vilniaus kainos prasideda vos nuo 49,99€! Tai gali būti puiki spontaniška savaitgalio išvyka, kurios taip reikia aplinkai pakeisti, arba itališka dvasia alsuojanti atostogų savaitė! O galbūt lėktuvų bilietai į Romą yra tai, kuo nustebinsite savo mylimą žmogų? Nieko nelaukite, įsigykite bilietus ir mėgaukitės naujais įspūdžiais! Norėdami sutaupyti, pasinaudokite skelbiamomis akcijomis, paskutinės minutės pasiūlymais ir nuolaidomis. Italijos sostinė laukia jūsų!