Keliavimas lėktuvu, ypač tiems, kurie keliauja pirmą kartą, sukelia daugybę klausimų, pavyzdžiui: ką galima ir ko negalima vežti rankiniame bagaže? Kiek skysčių galima turėti su savimi? Ar galima su savimi į lėktuvą pasiimti ką nors užkąsti? Ir t.t. Maistas ir gėrimai, tai vienas pagrindinių klausimų, kylančių keliautojams skrydžio metu. Daug kas nori su savimi į lėktuvą pasiimti ką nors užkąsti, kiti nori atvežti šeimai ir draugams skanių lauktuvių, treti nori sutaupyti ir įsivežti pigesnių maisto produktų. 

Taigi ar galima vežti maistą rankiniame bagaže? Atsakymas – taip, maistą rankiniame bagaže vežti galima, bet reikia prisiminti kelias svarbias taisykles: 

  • Jei vežate maistą rankiniame bagaže, turite nepamiršti, jog su jūsų maistu neturėtų būti jokių skysčių, kadangi jie turi būti gabenami atskiruose indeliuose su apribojimais. Skysti produktai neatitinkantys gabenimo taisyklių, gali būti konfiskuoti ir išmesti. Produktai, kurių negalima vežtis rankiniame bagaže: konservai, raugintos ir marinuotos daržovės, jogurtas, uogienė, sviestas ir kremai (šokoladinis, riešutų ar paprastas), sūriai – visi tepami, minkšti ir mocarela, paštetas, padažai, aliejus, majonezas. Jei skrendate tik su rankiniu bagažu ir vis dėlto norite gabenti maisto produktus priskiriamus prie skysčių kategorijos, galima sugalvoti išeitį ir skystus produktus supilti į 100 ml indelius bei laikytis visų skysčių gabenimo taisyklių, apie kurias dar pakalbėsime plačiau.
  • Turite prisiminti, kad iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos šalis negalima vežti: mėsos, pieno produktų ir kitokių gyvulinės kilmės produktų. Yra tik kelios išimtys: galite vežti asmeninėms reikmėms skirtus mėsos, pieno ar kitokios gyvulinės kilmės produktus iš Islandijos, Farerų salų ir Grenlandijos, bet turėtumėte neviršyti 10 kg ribos. Atkreipkite dėmesį, kad nors Kipras ir priklauso Europos Sąjungai, bet yra visas sąrašas produktų, kurių negalima įvežti į šią šalį: medus ir visi medaus produktai, mėsa, sūriai, žuvis. Jei vis dėlto į Kiprą norite įvežti prekių iš šio sąrašo, tam turite gauti specialius leidimus iš įvairių atitinkamos srities departamentų.
  • Skrisdami iš ar į JAV, Japoniją, Australiją ar Naująją Zelandiją nei rankiniame, nei registruotame bagaže negalima vežti vaisių ir daržovių, kadangi šiose šalyse jie laikomi greitai gendančiais produktais.

Skysčių gabenimo reikalavimai 

Visuose oro uostuose taikomos vienodos taisyklės skysčių gabenimui. Rankiniame bagaže galima gabenti 10 vienetų po 100 mililitrų talpos indėlius su skysčiais, t.y. jūsų visi turimi skysčiai turi būti supilstyti į 100 mililitrų talpos indelius – bendras skysčių kiekis yra 1 litras, visa tara turi būti sudėta į vieną permatomą, užsegamą, plastikinį, ne didesnį nei 1 l talpos maišelį. Skysčiams yra priskiriamos: kremai, losjonai, kvepalai, dantų pasta, dušo geliai, šampūnai, blakstienų tušas, todėl visus šiuos daiktus, jei jie jums nėra ypatingai svarbūs, rekomenduojama vežtis registruotame bagaže.

Alkoholis. Jei norite įsigyti alkoholinių gėrimų neapmokestinamų prekių parduotuvėje, kitaip dar vadinamoje – Duty Free, tai galite lengvai padaryti. Tik turite žinoti, kad įsigytas alkoholis ir jo pirkimo kvitas prekybos vietoje turi būti supakuoti į specialų, sandarų saugumo maišelį. Alkoholinių gėrimų iš neapmokestinamų prekių parduotuvės, lėktuve gerti negalima, todėl ir maišelio negalima atidaryti visos kelionės metu.

Vaistai ir specialūs maisto produktai

Jei su savimi turite vežti vaistus, apribojimų nėra, tačiau jei jie yra skysto pavidalo, būkite pasiruošę aviacijos saugumo patikrai. Jei gabenamas skystų vaistų kiekis bus per didelis, turėsite pagrįsti, kelionės metu būtinų naudoti vaistų poreikį ir kiekį, be to rekomenduojama turėti vaisto recepto kopiją, tam, kad nebūtų problemų, jei reikėtų įrodyti aviacijos saugumo patikros metu jūsų vaistų svarbą. 100 ml skysčių talpos apribojimai – vaistams negalioja. Specialūs maisto produktai: šiai kategorijai priskiriamas kūdikių (kūdikiu, laikomas vaikas, iki 2 metų amžiaus) maistas. Į lėktuvą, rankiniame bagaže, leidžiama pasiimti tiek kūdikių maisto, kiek jo reikia kūdikiui visai kelionei lėktuvu. Likusią dalį rekomenduojama įsidėti į registruotą bagažą, kadangi jei į orlaivio saloną pasiimsite per daug kūdikio maisto, aviacijos saugumo darbuotojams gali kilti įtarimas ir drausti įsinešti per didelį kiekį tokio tipo maisto. 

Rekomendacijos

Jei norite su savimi į lėktuvą pasiimti maisto, svarbu iš anksto tam pasiruošti. Prieš kelionę pasidomėkite maisto gabenimo taisyklėmis ir tinkamai viską susipakuokite, tai ne tik padės sutaupyti vietos rankiniame bagaže, bet ir ženkliai palengvins visą patikros procesą bei paliks malonesnę patirtį oro uoste.

Primename, kokį maistą į lėktuvo rankinį bagažą galima pasiimti: sumuštiniai, duona, saldainiai, šokoladas, dribsniai, krekeriai, sausainiai, džiovinti vaisiai, daržovės, vaisiai, mėsa, riešutai, sausi užkandžiai, traškučiai (bulvių, tortilijų ar daržovių) ir dar daug visko, svarbu  – atitikti oro linijų standartus ir nepamiršti laikytis skysčių ribojimo!

Labai svarbu ir jūsų nusiteikimas – neleiskite, kad susierzinimas gadintų gerą nuotaiką, kadangi net ir leidžiami gabenti maisto produktai, gali sukelti tam tikrų įtarimų oro uosto saugumo darbuotojams, kurie gali paprašyti jūsų leisti atidžiau apžiūrėti ką vežate, Neleiskite, kad tokios smulkmenos gadintų jūsų pozityvią nuotaiką, net jei jūsų pietūs ir atsidūrė oro uosto saugumo patikros šiukšlių dėžėje.