Norint pamatyti prašmatnią architektūrą, kaip iš pasakos atrodančius parkus, UNESCO paveldo sąrašo objektus, nebūtina keliauti labai toli. Tuo galite pasigrožėti Latvijos sostinėje, Rygoje! Nes lėktuvų bilietai į Rygą yra vieni iš pigiausių. Mieste rasite gausybę vertų pamatyti objektų, pastatų, kurių architektūra atspindi skirtingus šimtmečius ir slepia įvairias, neįtikėtinas istorijas. Nuostabų senamiestį su kavinėmis, restoranais, kur galėsite susipažinti su ne tik Latvijos tradicine virtuve, bet ir kitų šalių skanėstais, taip pat atrasite unikalių apsipirkimo vietų bei įvairių pramogų.

Vecriga Rygos senamiestis

Rygos istorinis centras tiesiai ant Dauguvos upės kranto. Senamiestis yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą ir yra vienas gražiausių Europoje. Jo istorija tęsiasi daugiau nei 800 metų, o jame rasite apie 800 įvairių architektūrinių stilių pastatų romantizmo, gotikos, baroko bei vieno iš populiariausių architektūros stilių Rygos senamiestyje Art Nouveau pastatų. Taip pat vieni svarbiausių objektų yra būtent Rygos miesto istoriniame centre. Pradėti galite nuo rotušės aikštės, tai yra miesto rotušės pastato bei žymiųjų „Juodagalvių namų“ vieta. 

Juodagalvių namai

Tai vieni iš labiausiai turistų pamiltų pastatų Rygoje. Juodagalvių namai iš pradžių buvo pastatyti kaip vieta susitikimams ir banketams, savo vardą gavę iš pirklių pasivadinusių „Juodagalvių brolija“, kurie šį namą vėliau įsigijo. Įdomiausia šio namo istorijos dalis yra ta, kad jis buvo visiškai sunaikintas per II pasaulinį karą, tačiau ant išlikusių vartų buvo rastas užrašas „Jei kada nors subyrėsiu į dulkes, privalai atstatyti mano sienas“ ir pagal išlikusius originalius brėžinius Rygos miestas atstatė tikslią Juodagalvių namo kopiją, kuris iki šiol džiugina miesto lankytojus savo nuostabiu grožiu.

Kitoje aikštės pusėje, tiesiai prieš Juodagalvių namus galėsite pamatyti miesto rotušės pastatą.

3 broliai

Tęsiant pasivaikščiojimą po Rygos senamiestį kitas žymus objektas yra 3 broliai. Tai seniausias gyvenamųjų namų kompleksas sostinėje, kuris atspindi viduramžių baroko architektūrą, o apsilankius jų viduje rasite Latvijos architektūros muziejų.

Katės namas

Sekantis Rygos senamiesčio sąraše yra Katės namas. Tai vienas iš populiariausių pastatų visame mieste. Šis statinys atspindi Art Nouveau architektūros stilių. Ant jo stogo galėsite pamatyti 2 katinų skulptūras, o šio namo istorija pasakoja apie vieno žmogaus norą atkeršyti savo priešams. Taigi, vaikščiodami po istorinį miesto centrą, būtinai apsilankykite katės namuose, jeigu norite išgirsti pilną šio namo istoriją.

Art Nouveau architektūra ir Art Nouveau muziejus

Art Nouveau yra vienas iš labiausiai vyraujančių architektūros stilių sostinėje. Taip yra todėl, kad kuomet Ryga praturtėjo, miestui prireikė „madingų“ namų, kuriuose galėtų apsigyventi augantis buržuazijos skaičius. Nors vaikščiodami senamiesčio gatvėmis pamatysite ne vieną tokį pastatą (juos lengva atpažinti iš lenktų durų ir langų formų, gėlių išraižymų ir pastatų papuošimų moteriškomis skulptūromis), tačiau verčiausi Jūsų dėmesio yra pastatai Alberta ir Elizabetes gatvėse. Norintiems pamatyti Art Nouveau interjerą, rekomenduojame apsilankyti Art Nouveau muziejuje.

Latvijos nacionalinis operos ir baleto teatras ir Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Senamiestis taip pat turi ką pasiūlyti muzikos, šokio bei meno mylėtojams. Neoklasicistinio stiliaus operos ir baleto teatre galėsite grožėtis žymiausiais klasikos kūriniais, o Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje galėsite susipažinti su geriausiais Latvijos menininkais.

Istorinės bažnyčios Rygos senamiestyje

Rygos senamiestis taip pat garsėja savo bažnyčiomis  Rygos katedra, Šv. Petro bažnyčia bei Kristaus Gimimo katedra. Rygos katedra yra didžiausia viduramžiais pradėta statyti bažnyčia Baltijos šalyse. Atspindinti skirtingų laikotarpių architektūras, bet ryškiausia iš jų yra gotikinė. Kita istorinė bažnyčia yra Šv. Petro bažnyčia. Ši bažnyčia kaip ir Rygos katedra buvo pradėta statyti viduramžiais, atspindinti romaninę ir barokinę architektūrą. Tai yra viena iš seniausių ir vertingiausių bažnyčių Baltijos šalyse. Bažnyčios viduje rasite ir apžvalgos aikštelę, iš kurios galėsite grožėtis Rygos senamiesčiu. Kita šventovė, kurios negalima praleisti yra Kristaus Gimimo katedra. Tai didžiausia ortodoksų bažnyčia mieste. Apsilankę prie šios katedros galėsite išvysti neobizantinę architektūrą su auksiniu kupolu.

Senamiesčio restoranai: „Entresol“ ir „Chef‘s corner“

Pamačius meno ir architektūros šedevrus, laikas pamatyti, užuosti ir paragauti kulinarijos šedevrų. Vieni iš geriausių restoranų yra „Entresol“ ir „Chef‘s corner“. Abu juos rasite Rygos istoriniame centre. Restorane „Entresol“ galėsite paragauti latviškomis vertybėmis pagrįstų patiekalų. Taip pat šiame restorane dirba vienas žymiausių Latvijos šefų Raimonds Zommers, todėl skonio įspūdis bus tikrai nepamirštamas. Kitas restoranas „Chef‘s corner“ pakliūna į 30-dešimtuką geriausių restoranų Europoje! Jis įsikūręs Art Nouveau rajone taip pat žinomu kaip Tylusis centras. Tai puiki vieta užbaigti įspūdžių pilną dieną.

Kitos Rygos vietos

Nors didžiausia įvairovė lankytinų objektų yra Rygos senamiestyje, tačiau negalima pamiršti ir kitų nemažiau įdomių vietų.

Rygos automobilių muziejus

Latvijos sostinė turi ką pasiūlyti ir automobilių gerbėjams Rygos automobilių muziejų. Tai didžiausias senovinių transporto priemonių muziejus Baltijos šalyse. Čia galima pamatyti automobilius, kokių jau niekur nebepamatysite ir susipažinti su jų istorija ir netgi evoliucija!

Gamtos kampeliai

Rygos mieste taip pat galėsite pamatyti gražių žaliųjų ar spalvotųjų „oazių“ priklausomai nuo to kokiu metų laiku apsilankysite, bet nepaisant sezono šie parkai nuostabūs visus metus. Juk kartais vaikštinėjant po miestą norisi trumpam užsukti į sodą ir atsikvėpti nuo visų patirtų įspūdžių.Tokios vietos sostinėje yra Bastejkalna parkas ir Vermanes sodas, juos rasite miesto centre. Bastejkalna arba kitaip Bastionų kalnas yra vienas gražiausių parkų Rygoje. Čia rasite kanalą, kuriame galėsite paplaukioti valtele ir sutikti ne tik ančių, gulbių bet ir bebrų, o jei apsilankysite čia vakare nepamirškite užlipti ant kalvos ir stebėti besileidžiančios saulės. Sekantis, ne mažiau gražus, žaliasis kampelis yra Vermanes sodas. Tai yra vienas iš seniausių sodų mieste. Parke rasite įvairių statulų, nuostabų keturių metų laikų fontaną, akmeninių liūtų, o tamsesniu metų laiku sodas virsta pasaka su šviečiančiomis lemputėmis ir muzika.

Rygos centrinis turgus

Pailsėjus parke, laikas tęsti miesto tyrinėjimus, o tai geriausia padaryti Rygos centriniame turguje. Jis netgi yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą ir yra vienas lankomiausių šiaurinėje Europoje. Lankytojus čia vylioja ne tik gausi prekių įvairovė, bet ir pats pastatas, kuris buvo pastatytas pirmojoje XX amžiaus pusėje ir buvo naudojamas kaip vokiškų dirižablių angaras. Apsilankę čia nepamirškite nusipirkti juodojo Rygos balzamo, kuris yra vienas iš populiariausių suvenyrų.

Rygos televizijos bokštas

Pabaigai, galite apsilankyti Rygos televizijos bokšte ir apžvelgti visas vietas, kurias aplankėte iš viršaus. Šis bokštas yra įsikūręs ant Dauguvos upės kranto ir yra aukščiausias Europos sąjungoje, kuris savo išvaizda primena Japonijos televizijos bokštą. 

Latvijos sostinė ir pigūs skrydžiai į Rygą laukia Jūsų!