Jei atostogoms norite pabėgti į miestą, tačiau ne į didelį ir šurmulingą, bet į jaukų, ramų, tačiau tuo pačiu erdvų ir jaunatvišką, tam puikiai tiks Danijos sostinė Kopenhaga karališkas, tačiau modernus bei tvarus miestas su atvirais, draugiškais žmonėmis. Čia galėsite apžiūrėti svarbiausias miesto vietas besivažinėdami dviračiais, paragauti maisto viename žymiausių pasaulio restoranų bei apsilankyti seniausiame atrakcionų parke. Pigūs skrydžiai į Kopenhagą suteiks Jums galimybę nukeliauti į pasakų miestą.

Tivoli Gardens

Kopenhaga yra namai vienam iš pirmųjų atrakcionų parkų pasaulyje! Pastatytas 19 amžiuje jis tapo įkvėpimu žymiajam danų pasakų rašytojui H. K. Andersenui. Taip pat šiame parke lankėsi ir pats Voltas Disnėjus, kur jis rado paskatinimą įkurti dabar gerai žinomą „Walt Disney“ pasaulį Floridoje. Šis parkas yra Kopenhagos simbolis. Čia rasite egzotiškus sodus, istorinius bei prabangius rytietiško stiliaus pastatus. Tivoli Gardens parkas yra vieta ir mažiems, ir dideliems, visais metų laikais.

Ripley‘s muziejus ir Gineso rekordų knygos muziejus

Jei norite pratęsti kelionę per pasakas, galite apsilankyti Ripley‘s muziejuje. Čia rasite šimtus unikalių, neįtikėtinų dalykų neįprastų gyvūnų, popkultūros artefaktų, teminių galerijų tarp kurių „Hans Christian Andersen experience“. Čia susipažinsite su jo vaikyste bei kūryba. Įdomus faktas šis rašytojas yra laikomas Danijos nacionaliniu lobiu. Gineso rekordų knygos muziejus šiame muziejuje galėsite susipažinti su netikėčiausiais pasaulio rekordais, išbandyti įvairius interaktyvius žaidimus bei palyginti save su aukščiausiu pasaulio žmogumi. Šis muziejus yra vienintelis toks Europoje!

Undinėlė

Kopenhagoje galėsite išvysti Hanso Kristiano Anderseno žymiausios pasakos „Undinėlė“ pagrindinę heroję. Ji sėdi Langelinie krantinėje žvelgdama į tolumą. Nors ši skulptūra nėra įspūdingai didelė, tačiau tai vienas iš svarbiausių Kopenhagos simbolių, kurį privalote aplankyti, ypač jei esate čia pirmą kartą.

Kastellet tvirtovė

Visai šalia „Undinėlės“ rasite kitą įdomią vietą Kastellet tvirtovę, kuri yra įsikūrusi ant dirbtinai sukurtos salos. Šis gynybinis kompleksas yra vienas iš geriausiai išlikusių Šiaurinėje Europoje. Nors, ši vieta skamba šiek tiek šiurpinančiai ir gūdžiai, tačiau taip nėra. Tai viena iš gražiausių ir ramiausių vietų Kopenhagoje. Čia galėsite nusikelti į 17 amžių ir pasivaikščioti tradiciniais akmenimis grįstais pėsčiųjų takais tarp įvairiaspalvių pastatų.

Nyhavn

Nyhavn viena iš spalvočiausių miesto vietų. Tai yra vaizdas, kurį dažniausiai matote ant atvirukų iš Kopenhagos. Nyhavn, dar žinomas kaip „Naujasis uostas“, yra Kopenhagos rajonas, su turtinga istorija. Ant kanalo kranto tiesiasi spalvotų pastatų grandinė, o šis uostas, kaip ir daugelis kitų turi spalvingą praeitį, kupiną jūreivių, gėrimų ir istorijų, kurios yra aprašytos knygose. Šioje vietoje taip pat gyveno danų rašytojas Hansas Kristianas Andersenas, kur jis parašė savo pirmąją pasaką.

Karališkoji Kopenhaga Kristianborgo rūmai, Rosenborgo pilis, Amalienborgas

Kadangi Danija yra viena iš Europos šalių, kuri yra valdoma karališkosios šeimos čia rasite ir karališkuosius rūmus, ir rezidencijas, kuriuose žinoma vis dar yra įsikūrusi karališkoji šeima.

Kristianborgo rūmai

Nors dabartiniai rūmai buvo baigti statyti tik 1928 m., monarchai ir karalienės karaliavo šioje vietoje per amžius šių rūmų istorija tęsiasi 800 metų atgal. Šiandien Danijos karalienė Margarita II rūmus naudoja svarbiomis progomis per iškilmingas šventes ar viešus pasirodymus. Tačiau nepaisant to, Jūs vistiek galite apsilankyti rūmų viduje ir susipažinti su rūmų bei karališkosios šeimos istorija.

Rosenborgo pilis

Ši pilis buvo pastatyta vieno žymiausių (bet nesėkmingiausio) Danijos karaliaus Kristijono IV kaip karališkoji vasaros rezidencija. Šioje vietoje saugoma daugiau nei 400 karališkųjų lobių, karališkųjų regalijų bei karūnos brangakmenių. Apsilankę šioje pilyje pamatysite karališkus kambarius su nuostabiais paveikslais, „Riterių“ salę, kurioje stovi trys natūralaus dydžio sidabriniai liūtai ir karūnavimo sostai puošti Arktinių banginių iltimis. Puikiai išlikęs interjeras leis keliauti laiku į didingą praeitį ir pajausti čia gyvenusių aristokratijos narių gyvenimą. Taip pat galėsite susipažinti su ankstesniais karališkosios pilies gyventojais čia rasite tikslias jų vaškines skulptūras. Išėję į lauką atsidursite viename iš seniausių parkų Kopenhagoje Rosenborgo pilies soduose, kurie seniau žinoma buvo privati rezidencija.

Amalienborgas

Šis kompleksas susideda iš 4 rūmų pastatų. Dauguma iš jų yra karališkosios šeimos žiemos rezidencija ir jų aplankyti negalima. Tačiau Amalienborgo muziejus, įsikūręs Kristiano VIII rūmuose, leidžia lankytojams apžiūrėti privačius buvusių karalių ir karalienių apartamentus, kurie buvo išsaugoti tiksliai tokios pat būklės, kaip ir tada, kai jie ten gyveno.

Daniška virtuvė

„Noma“ vienas žinomiausių, „Michelin“ žvaigždutes turinčių, restoranų pasaulyje yra įsikūręs Kopenhagoje. Šios virtuvės šefas yra Rene Redzepi, kuris žinomas dėl savo idėjų ir „Naujosios šiaurietiškos virtuvės“ sukūrimo. Šis restoranas buvo išrinktas kaip geriausias 4 metus iš eilės, tuomet 2016, 2018 ir 2021 metais vėl tapo geriausiu restoranu pasaulyje. Restorano vidus minimalistinio, daniško interjero, tačiau labai jaukus ir erdvus. Kitas restoranas, kuris yra numeris 1, tarp geriausių pasaulyje 2022 metais, irgi yra Kopenhagoje! Tai „Geranium“ restoranas. Šefas Rasmusas Kofoedas priverčia kiekvieną savo lankytoją jaustis kaip namie. Šiame restorane dominuoja patiekalai be mėsos, todėl čia ypač patiks vegetarams ar veganams. Tačiau, jei norite paragauti nepatobulintos daniškos virtuvės ar neišlaidauti galite apsilankyti „Det Lille Apotek“, kuris pristato garsiausius daniškus delikatesus, įskaitant flaeskestegą (daniška kepta kiauliena) ar marinuotas silkes. Jei norite kažko dar paprastesnio tam puikiai tiks daniški dešrainiai, kurie randami greito maisto vagonėliuose visame mieste. 

Melomanams džiazo klubai

Po sočios vakarienės, tiems kurie myli muziką, gali apsilankyti viename iš džiazo klubų Kopenhagoje. Danijos sostinė turi ilgą šio muzikos žanro istoriją, kuri prasidėjo dar prieš Antrąjį pasaulinį karą ir tęsiasi iki šių dienų. Geriausi džiazo klubai yra „La Fontaine“, „Jazzhus Montmarte“, „Jazzhouse“ ir „Kind of Blue“.

Tycho Brahe planetariumas

Tiems, kam džiazas ne prie širdies, vakarą gali užbaigti pažindami žvaigždes. Tycho Brahe planetariume galėsite pamatyti įvairių ekspozicijų, filmų ir susipažinti su visatos istorija bei jos įdomybėmis. Pats planetariumas yra įsikūręs prie Sankt Joergens ežero. Sutemus čia būna ypač gražu.

Visa tai lengvai pasiekiama, nes lėktuvų bilietai į Kopenhagą yra itin pigūs.