Norėdami atsipalaiduoti ir prablaškyti mintis nuo kasdieninių darbų žmonės neretai pasirenka keliauti. Pigūs skrydžiai “sumedžioti”, lėktuvų bilietai paruošti, kelionės lagaminas sukrautas – kas dar reikalinga? Planuojant atostogas gali kilti labai daug klausimų apie dokumentus, kuriuos būtina turėti su savimi išvykstant. Kviečiame susipažinti su visa svarbiausia informacija, susijusia su Europos sveikatos draudimo kortele, siekiant sėkmingai atostogauti be jokių papildomų rūpesčių. Europos sveikatos draudimo kortelė yra nemokama, o jos privalumai – dideli!

Europos sveikatos draudimo kortelė – kas tai?

Tai kortelė, nekainuojanti Jums nieko, ir suteikianti galimybę gauti privalomas medicinines sveikatos priežiūros paslaugas, finansuojamas valstybės, keliaujant ar laikinai apsistojus 27-iose ES šalyse. Taip pat ir Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje bei Šveicarijoje arba Jungtinėje Karalystėje tomis pačiomis sąlygomis ir už tą pačią kainą (nemokamai tam tikrose šalyse). Sergant lėtinėmis ar kitos ligomis, nėštumo ar gimdymo atveju mokamų paslaugų išlaidoms priklauso išmokos. Europos sveikatos draudimo kortelės yra išduodamos vietinės sveikatos draudimo institucijos, Lietuvoje – Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog Europos sveikatos draudimo kortelė:

  • nėra kelionių draudimo alternatyva. Šia kortele nėra kompensuojamos jokios privačių sveikatos priežiūros paslaugų išlaidos, skrydžio bilietas atgal į gimtąją šalį,  pamestas ar pavogtas turtas,
  • kortelė taip pat nesuteikia galimybės padengti išlaidų, jei keliaujate turėdami aiškų tikslą – gauti medicininę pagalbą,
  • taip pat negarantuoja nemokamų paslaugų. Kiekvienos šalies sveikatos priežiūros sistemos paslaugos yra skirtingos – paslaugos, kurios nieko nekainuoja Jūsų gimtojoje šalyje, svetur gali būti mokamos.

Atkreipkite dėmesį – persikeldami gyventi į kitą šalį, turėtumėte naudotis ne Europos sveikatos draudimo kortele, o S1 forma, kuri leis naudotis medicinines sveikatos priežiūros paslaugomis. Daugiau informacijos apie tai rasite čia https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_lt.htm.

Kreipimasis dėl kortelės

Kaip gauti Europos sveikatos draudimo kortelę?

Kortelę galite užsisakyti susisiekę su sveikatos draudimo įstaiga, kurioje esate apdraustas ir kuri yra atsakinga už jūsų sveikatos priežiūros išlaidas.

Kas gali pasinaudoti šios kortelės privalumais?

Europos sveikatos draudimo kortelę gali gauti kiekvienas, apdraustas pagal valstybinio socialinio draudimo sistemą, bet kurioje Europos Sąjungos valstybėje narėje bei Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ar Šveicarijoje. Kiekvienas keliaujantis šeimos narys turi turėti atskirą savo kortelę.

Europos sveikatos draudimo kortelę turi teisę gauti taip pat ir asmenys, kilę ne iš ES šalių, tačiau teisėtai gyvenantys ES ir apdrausti pagal valstybinę socialinio draudimo sistemą. Yra viena išimtis – piliečiai, gyvenantys ES, tačiau kilę iš kitų šalių, negali naudotis savo kortelės privalumis, prireikus medicininio  gydymo Danijoje,  Norvegijoje, Šveicarijoje,  Islandijoje, Lichtenšteine.

Kiek laiko galioja kortelė?

Kortelės galiojimo laikas yra kitoks skirtingose šalyse, todėl rekomenduojama informaciją pasitikslinti kortelę išduodančioje sveikatos draudimo institucijoje.

Kokių veiksmų galite imtis, jei Jūsų vietos valdžios institucija neišduoda Europos sveikatos draudimo kortelės?

Jei pateikėte prašymą Europos sveikatos draudimo kortelei gauti, vietos valdžios institucija privalo pateikti jums kortelę arba laikiną dokumentą, jei nėra galimybės kortelę išduoti iškart. Kitu atveju, galite pateikti apeliaciją.

Jei nesate tikri dėl savo teisių arba jums reikia daugiau informacijos, kaip užtikrinti, kad nacionalinės valdžios institucijos gerbtų Jūsų teises, galite kreiptis į “Jūsų Europos patarėją”. Daugiau informacijos apie tai rasite čia https://europa.eu/youreurope/advice/index_en.htm.

Kokių veiksmų galite imtis, jei Jūsų Europos sveikatos draudimo kortelė nepripažįstama užsienio šalyse?

Jeigu kuri nors ES šalies (arba Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos ir Šveicarijos) institucija atsisako pripažinti Jūsų kortelę, galite paprašyti, jog Jūsų šalies draudikas susisiektų su gydytoju ar ligonine užsienyje. Jei tai vis vien neišsprendžia Jūsų problemos, galite kreiptis į SOLVIT (https://ec.europa.eu/solvit/index_lt.htm). 

Išlaidų padengimas

Norėdami gauti kuo didesnes išmokas už gydymą, prieš išvykdami pasitarkite su savo sveikatos draudimo institucija. Įprastai sveikatos draudimo institucija padengia Jūsų patirtas išlaidas tik tuo atveju, jei valstybės, kurioje esate apdraustas, įstatymai pripažįsta suteiktą gydymą. Pavyzdžiui, vienose šalyse sveikatai reikalingų SPA procedūrų kaina yra padengiama, kitose – ne.

Kokios išlaidos bus padengtos? Už ką reikės susimokėti pačiam?

Jei iš anksto gausite leidimą, gydymo išlaidos bus apmokamos pagal didesnį tarifą – pagal valstybės, kurioje esate apdraustas, sistemą. 

Atkreipkite dėmesį, kad teisė į papildomą kompensaciją nepripažįstama Šveicarijos atveju, neatsižvelgiant į tai, ar esate apdraustas EEA šalyje ir keliaujate į Šveicariją, ar atvirkščiai. Jei negavote leidimo gydymui, iš esmės neturite teisės į kitoje valstybėje suteiktų gydymo ligoninėje išlaidų atlyginimą. Gydymas ne ligoninėje bus kompensuojamas valstybės, kurioje esate apdraustas, siūlomomis sąlygomis be jokios papildomos kompensacijos, jei valstybė, kurioje teikiamos gydymo paslaugos, siūlo didesnę kompensaciją. 

Kuris yra finansiškai naudingiausias sprendimas?

Finansiniu požiūriu geriausias būdas yra gauti leidimą. Gydymo ligoninėje atveju Jūsų sveikatos draudimo institucija beveik visada reikalaus, kad gautumėte išankstinį leidimą. Šis leidimas garantuoja, kad Jūsų išlaidos bus kompensuotos palankiausia kaina. Tuomet Jūsų gydymo išlaidos bus automatiškai kompensuojamos pagal valstybės, kurioje gydotės, siūlomą tarifą, o jei valstybėje, kurioje esate apdraustas, bus pasiūlytas didesnis tarifas, Jūsų draudimo įstaiga kompensuos skirtumą. Atkreipkite dėmesį, kad teisė į papildomą kompensaciją nėra pripažįstama santykiuose su Šveicarija.

Svarbu! Šiuo metu Europoje nėra „gydymo ligoninėje“ arba „nestacionaraus gydymo“ apibrėžčių. Jei kyla klausimų, kreipkitės į savo sveikatos draudimo instituciją. Svarbu nepamiršti, jog iš esmės Jūsų gydymo išlaidos bus padengtos tik tuo atveju, jei gydymas bus kompensuojamas pagal valstybės, kurioje esate apdraustas, teisę.