Ką pamatyti? Ką paragauti? Turbūt daugeliui iš mūsų, keliaujant po įvairias šalis, kyla šie du klausimai. Kelionės metu svarbu ne tik, kad būtų aplankomos garsiausios lankytinos vietos, bet kad ir būtų paragaujami populiariausi šalies patiekalai. Kiekviena šalis yra unikali savo virtuvės istorija, tradicijomis ir kultūra. Daugelio šalių garsiausi patiekalai yra gaminami visame pasaulyje, bet jų pradmenys gali būti paragauti tik tose šalyse, iš kurių jie kilę. Dažnas, atvykęs į kitą šalį, nežino, ką verta paragauti pirmiausiai, todėl šis garsių patiekalų sąrašas galbūt padės greičiau apsispręsti. 

Pizza – Italija

Italijos virtuvė yra garsi savo skaniais ir autentiškais patiekalais, o pica yra vienas iš žymiausių visame pasaulyje šios šalies patiekalų. Itališka pica yra mėgstama ir gaminama visoje Europoje. Picos padas paprastai gaminamas iš  mielių, vandens, druskos ir miltų. Skirtinguose Italijos regionuose tešlos receptai skiriasi. Dauguma itališkų picų būna padengtos šviežių pomidorų padažu, prieskoniais ir alyvuogių aliejumi. Tradiciškai itališkos picos yra kepamos aukštoje temperatūroje – taip kraštai tampa traškūs, o vidus lieka sultingas. Leiskitės į skrydį Vilnius–Milanas, Vilnius Roma ar VilniusVenecija! Dauguma skrydžių į Italiją yra tiesioginiai, todėl greitai ir patogiai galėsite mėgautis šios šalies malonumais.

Paella – Ispanija

Paella yra ispanų nacionalinis patiekalas. Šis patiekalas daug kam gali pasirodyti panašus į plovą, bet paragavę Paellos suprasite, kad klydote. Į patiekalo sudėtį įeina ryžiai ir jūros gėrybės. Aišku, dėl skonio dar dedamos įvairios daržovės ir prieskoniai. Ispanijos regionuose, kurie yra toliau nuo kranto, jūros gėrybės gali būti pakeičiamos mėsa. Apsilankykite Ispanijoje ir atraskite naujus skonius! Skriskite tiesiogiai kryptimi Vilnius–Barselona.

Coq au vin – Prancūzija

Coq Au Vin arba gaidys su vynu – prancūziškas patiekalas, kuris nėra toks sudėtingas, kaip atrodo. Jo gaminimo metu vištiena troškinama vyno padaže. Šiam patiekalui geriausia naudoti raudoną vyną, o dar geriau, jei jis iš Burgundijos! Į patiekalą dedama šoninė, grybai ir svogūnai suteikia jam daug malonaus skonio. Lankydamiesi Prancūzijoje aplankykite gražiausias miesto vietas, o svarbiausia – paragaukite Coq Au Vin. Vilnius–Paryžius kryptimi greitai nuskrisite tiesioginiu skrydžiu!

Wiener Schnitzel – Austrija

Vienas žinomiausių Vienos virtuvės patiekalų. Tai didelis ir plonas muštas veršienos šnicelis, apvoliotas miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, kepamas dideliame kiekyje aliejaus. Wiener Schnitzel dažniausiai patiekiamas su fri bulvytėmis, virtomis bulvėmis ar salotomis. Tai yra paprastas, bet skanus patiekalas, kuris atspindi Austrijos virtuvės tradicijas ir yra mėgstamas daugelyje šalių. Norėdami aplankyti Austriją ir paragauti šio patiekalo tikriausio skonio – skriskite kryptimi Vilnius–Viena. Skrydis tiesioginis!

Smørrebrød – Danija

Daniški sumuštiniai smørrebrød yra garsiausias Danijos patiekalas visoje šalyje. Šie sumuštiniai taip pat labai populiarūs Švedijos ir Norvegijos virtuvėse. Smørrebrød yra ruginės duonos riekelė su įvairiais priedų deriniais, tokiais kaip marinuota silkė, jautienos kepsnys, kiaušiniai su majonezu, krevetės. Įvairiuose restoranuose galima paragauti visokiausių šio patiekalo versijų. Apsilankykite Danijoje ir būtinai paragaukite! Kad skrydis būtų patogesnis, rinkitės tiesioginį – Vilnius–Bilundas.

Gulyás – Vengrija 

Dažnai mūsų gaminamas guliašas yra iš Vengrijos kilęs mėsos patiekalas. Tikrasis vengriškas guliašas dažniausiai gaminamas su jautiena, raudonaisiais svogūnais, daržovėmis, paprikos milteliais ir bulvėmis. Pradžioje mėsa pakepama gilioje keptuvėje arba puode. Paskui mėsa užpilama verdančiu vandeniu, dedamos apvirtos bulvės, paprika, pomidorų padažas arba švieži pomidorai, kiti prieskoniai. Kad patiekalas įgautų tirštumo, dar dedami miltai. Vengrijoje galima paragauti daug guliašo variantų, nes skirtingose vietose šis patiekalas dažnai gaminamas šiek tiek kitaip.

Farikal – Norvegija

Tai tradicinis Norvegijos patiekalas. Šį patiekalą paruošti gana paprasta ir daug produktų čia nereikės, tačiau tai užtruks šiek tiek laiko. Farikal yra gaminamas vandenyje troškinant ėrieną arba avieną su kaulais. Į tą patį puodą dedamas kopūstas, druska, pipirai. Viskas yra lėtai verdama keletą valandų, kol mėsa ir kopūstai suminkštėja. Ir viskas! Dažniausiai šis patiekalas valgomas su bulvių koše, keptomis arba virtomis bulvėmis. Norvegijoje Farikal paprastai gaminamas rudens ir žiemos metu. Tai puikus patiekalas susišildyti žvarbiais žiemos vakarais. Skriskite į Norvegiją kryptimi Vilnius–Oslas ir pasimėgaukite skaniausiais šalies patiekalais!

Leiskitės į pasaulio patiekalų degustaciją jau dabar. Kelionė gali ne tik nustebinti jūsų akis, bet ir sužavėti skonio receptorius. Į visas šias šalis lėktuvų bilietai jūsų jau laukia!