Saulėtoji Katalonijos sostinė Barselona vienas iš didžiausių kultūros centrų Europoje. Didingos gotikinės bažnyčios, spalvotos gatvės, jūros ošimas, nuotaikinga muzika, skanus maistas bei draugiški žmonės. Pigūs lėktuvų bilietai į Barseloną nukels Jus į spalvingąją Ispaniją.

 

Barri Gotic gatvė

Susipažinimą su Barselona galite pradėti nuo Barri Gotic gatvės dar žinomos kaip Barselonos širdis. Ši vieta buvo pradėta statyti pirmojo senovės Romos imperatoriaus Augusto. Jis čia kūrė administracinius pastatus, kuriuose dabar yra įsikūrusi ir miesto rotušė. Šioje gatvėje pamatysite Barselonos katedrą, Barselonos miesto muziejų, Frederiko Mareso muziejų, Placa Nova ir daug kitų įdomių vietų.

 

Barselonos katedra

Barselonos katedra nuostabus gotikos laikų įkūnijimas. Nors pradėta statyti XIII amžiaus pabaigoje, ji buvo užbaigta tik XIX amžiuje. Tačiau nepaisant to, interjeras vistiek žavi gotikinėmis detalėmis, bei viduramžių katalonų tapybos darbais.

 

Barselonos miesto muziejus

XIII amžiuje šioje vietoje buvo karališkoji Barselonos grafų rezidencija. Dabar čia Barselonos miesto istorijos muziejus. Čia rasite išsaugotą turtingą Barselonos praeitį, nuolatinių ir laikinų parodų, tačiau įdomiausia muziejaus dalis yra jo požemis, kuriame galėsite pasivaikščioti tilteliais ir pamatyti senuosius gatvių ir aikščių griuvėsius.

 

Frederiko Mareso muziejus

Šis muziejus yra atidarytas senųjų Barselonos grafų karališkųjų rūmų dalyje, pačioje Gotikos kvartalo širdyje. Muziejaus kūrėjas Frederikas Maresas buvo skulptorius, istorikas ir pedagogas. Tarp jo įvairių kolekcijų yra reikšmingiausia ispanų menininkų skulptūrų kolekcija nuo XII iki XIX amžiaus. Vienas iš ryškiausių kolekcijos eksponatų viduramžių laikų durys.

 

Placa Nova

Placa Nova yra meno mėgėjų širdis, vieta atspindinti visą Barselonos istoriją, o Pablo Picasso sukurti smėlio frizai dengiantys gerai žinomą Katalonijos architektų asociacijos pastatą, yra tarp kitų dėmesio vertų objektų šioje vietoje. Taip pat visur pilna nuostabių gotikinio meno ir architektūros pavyzdžių.

 

Las Ramblas

Kita gatvė, kuri Jums leis susipažinti su Barselonos dvasia yra Las Ramblas. Šioje gatvėje tarp pastatų rasite Gran Teatre del Liceu, spalvingąjį maisto turgų Mercat de Sant Josep ir Barselonos vaškinių skulptūrų muziejų. Taip pat eidami šia gatve galėsite nueiti iki pat pajūrio.

 

Gran Teatre del Liceu

Šis operos teatras yra vienas didžiausių pasaulyje. Sezono metu nuo rugsėjo iki liepos mėnesio turėsite progą apsilankyti teatre ir gėrėtis operos ir šokio muzikiniais pasirodymais. Taip pat vyksta ekskursijos su gidu, per kurias galima apžiūrėti pagrindinius teatro kambarius ir susipažinti su visomis sudėtingomis jų detalėmis bei nuostabia architektūra.

 

Barselonos vaško muziejus

Vaikščiodami Las Ramblas gatve taip pat galėsite sutikti aibę įžymybių. Visos jos vienoje vietoje nuo Alberto Einšteino iki „The Beatles“, nuo Barako Obamos iki piratų, nuo Kristupo Kolumbo iki „Žvaigždžių karų” herojų. Su jomis susipažinsite Barselonos vaškinių skulptūrų muziejuje.

 

Santa Maria del mar Barcelona

Tai viena įspūdingiausių (kadangi yra vienintelė) kataloniškosios gotikos stiliaus bažnyčių. Ši šventovė buvo pastatyta tik per 55 metus, kurios biudžetas buvo pirklių ir laivų statytojų aukojami pinigai. Išorėje pastatas turi tris nuostabius fasadus ir 2 simetriškus bokštus. Viduje interjeras yra prabangus ir erdvus, o daugybė vitražo langų sukuria šviesią ir jaukią atmosferą, kuri labai skiriasi nuo niūrios, senovinės aplinkos, kokios galite tikėtis iš senos bažnyčios.

 

Sagrada Familia

Vienas įstabiausių ir gražiausių statinių ne tik Barselonoje ar Ispanijoje, bet ir visame pasaulyje. Sagrada Familia bažnyčia taip pat yra architekto Gaudi palikimas. Tai turėjo būti „pamokslas akmenyje“ ir liudyti katalikišką tikėjimą. Tačiau architektas, deja, nespėjo pamatyti užbaigto savo kūrinio. Praėjus beveik 100 metų po jo mirties, ši katedra yra vis dar tebestatoma ir planuojama pabaigti Gaudi 100- tosiomis mirties metinėmis, 2026 metais. Pats architektas yra palaidotas šios bažnyčios kriptoje. Ši katedra taip pat įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Taigi, jokia kelionė į Barseloną nebus baigta, jei neaplankysite šio nepakartojamo statinio.

 

Guelio parkas

Tęsiant susipažinimą su Antonijaus Gaudi kūryba, kita stotelė yra Guelio parkas, kuris yra originali gyvenamųjų namų architektūra. Statydamas šią vietą, Gaudi naudojo įvairius būdus, paremtus itin unikaliomis, žaismingomis idėjomis ir sukūrė nepaprastai išraiškingus pastatus. Ši vieta turėjusi tapti privačiu miestu, dabar džiugina miesto lankytojus ir gyventojus savo įspūdingomis formomis ir spalvomis. Guelio parkas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

 

Casa Mila

Kitas pastatas, kurį reikia pamatyti, taip pat yra vienas iš Gaudi šedevrų ir viena svarbiausių duoklių Barselonai Casa Mila arba geriau žinoma kaip La Pedrera. Viso pastato architektūra primena bangas, o balkonai jūržoles. Viduje galėsite apžiūrėti Casa Mila stogą išpuoštą kaminais, kurie yra praminti raganų baidyklėmis bei aplankyti Gaudi muziejų.

 

Ciutadella parkas

Panorus atsikvėpti ir išsikelti pikniką, tai galėsite padaryti Ciutadella parke. Šiame parke rasite zoologijos ir geologijos muziejų bei Katalonijos parlamentą, kurio viduje įsikūręs modernaus meno muziejus. Taip pat galėsite paplaukioti valtele per ežerą.

 

Montjuico kalva

Ši vieta yra didžiausia miesto rekreacinė zona. Čia rasite istorinių pastatų Montjuico pilį, archeologijos muziejų jame pamatysite dirbinių nuo priešistorinių iki vestgotų laikų, nacionalinį Katalonijos meno muziejų čia saugoma viena didžiausių romaninio meno kolekcijų pasaulyje bei teminį parką Poble Espanyol šio parko tikslas yra parodyti vietinius Ispanijos architektūros stilius ir amatus. Geriausias būdas pakilti į šią kalvą yra lyniniu keltuvu. Taip kildami galėsite pasigrožėti visos Barselonos didingais vaizdais iš viršaus.

 

Barselonos akvariumas ir Jūros muziejus

Nusileidus ant žemės, galite susipažinti su povandeniniu gyvenimu. Barselonos akvariumas yra vienas iš didžiausių Europoje. Jame rasite daugiau nei 11000 gyvūnų rūšių tarp kurių rykliai ir rajos. Taip pat galėsite praeiti 80 metrų ilgio povandeniniu tuneliu! Sekantis sąraše Jūros muziejus įkurtas didžiausiame išsaugotame laivų statybos arsenale pasaulyje. Viduje galima rasti laivų ir kitų jūrinių daiktų kopijų iš skirtingų laikotarpių bei įdomių laikinųjų parodų.

 

Kataloniška virtuvė

Kadangi Ispanija yra sudaryta iš 17 autonominių bendruomenių, kiekviena iš jų yra savotiška su vietiniais papročiais, kalba ir žinoma maistu! Todėl apsilankius Barselonoje būtina paragauti Kataloniškos virtuvės, kuri yra seniausia visoje Ispanijoje! Patys populiariausi yra Escalivada, Canelos ir desertas Crema Catalana. Pradėti galite nuo Escalivada. Tai reiškia „gaminti pelenuose“ ir yra gaminamas iš juodųjų pomidorų, paprikų ir baklažanų. Daržovės kepamos ant atviros ugnies arba tiesiai ant pelenų. Tai puikus užkandis prieš pagrindinį patiekalą. Canelos, nors tai gali priminti itališką lazaniją, tačiau taip nėra, tai yra vienas tradiciškiausių Katalonijos virtuvės patiekalų ir dažniausiai yra valgomas antrą Kalėdų dieną. Desertui Crema Catalana. Tai panašu į prancūzišką Creme brulee, tačiau pasak ispanų daug skaniau. Vietoj grietinėlės pagrindo naudojamas pienas, sutirštinamas su kiaušiniais ir kepamas orkaitėje. Iškepus, apibarstomas cukrumi ir apdeginamas. Skanaus!

Pigūs skrydžiai į Barseloną leis Jums paragauti visų Katalonijos skonių.