Berlynas sostinė ir didžiausias Vokietijos miestas. Jis yra gerai žinomas dėl savo ryškių kontrastų. Praeitis ir dabartis egzistuoja kartu modernios ir istorinės struktūros stovi viena šalia kitos. Berlyno lankytinos vietos – nuo Brandenburgo vartų iki botanikos sodo. Taip pat Berlynas yra meno, muzikantų ir muziejų miestas. Čia yra daugiau nei 170 muziejų, kuriuose eksponuojami neįkainojami artefaktai iš viso pasaulio. Berlyno centre rasite viską nuo istorinių pastatų ir paminklų iki bažnyčių. Nuo muziejų ir galerijų iki aikščių ir gatvių su gausybe apsipirkimo vietų. Visa tai lengva pamatyti, kadangi lėktuvų bilietai į Berlyną yra tikrai pigūs.

Rytinė Berlyno centro dalis

Tai yra reikšmingiausia miesto centro dalis. Joje stovi daugiausia istorinių statinių. Daugiausia jų yra Unter den Linden gatvėje, o šios gatvės atkarpa nuo Pilies tilto iki Friedricho gatvės yra viena iš gražiausių Berlyno vietų. Ten galima pamatyti įstabių baroko ir neoklasicizmo stiliaus pastatų bei barokinį Arsenalą, kuriame įsikūręs Vokiečių istorijos muziejus. Ši Berlyno miesto centro dalis ypatingai patiks meno ir architektūros mylėtojams.

Brandenburgo vartai Berlyno simbolis

Tai įspūdingas neoklasicistinio stiliaus statinys, kurį puošia garsioji Johanno Gottfriedo Schadowo skulptūra Quadriga, o bareljefuose vaizduojama graikų mitologija. Šie vartai simbolizuoja Berlyno padalijimą Šaltojo karo metu, o po sienos griuvimo Vokietijos suvienijimą. Taip pat Brandenburgo vartai yra priešais Pariser Platz, kuri yra laikoma viena iš patraukliausių miesto aikščių.

Holokausto paminklas

Netoli Brandenburgo vartų, Berlyno centre, rasite memorialą Europos žydams žuvusiems per II pasaulinį karą. 2005 m. didžiuliame lauke buvo pastatyti įvairaus aukščio, pilki antkapiai simbolizuojantys 6 milijonus žydų ir kitų žmonių nužudytų nacių koncentracijos stovyklose. Memorialas yra atviras dieną ir naktį, o lankytojai gali laisvai vaikščioti tarp šių akmens plokščių. Nelygios betoninės grindys daugeliui lankytojų sukelia svaigulį ar netikrumo jausmą. Jo atvirumas ir abstraktumas suteikia erdvės apmąstyti holokausto temą asmeniškai. Taip sukuriama neįprasta susimąstymo ir atminimo vieta.

Rytų pusės galerija

Kartą tai buvo siena dalijusi Berlyną į 2 pasaulius, o šiandien tai net 1 km besitęsianti galerija po atviru dangumi. Iškart po sienos griuvimo 118 menininkų iš 21 šalies pradėjo tapyti buvusią uždangą, o po metų ši vieta gavo memorialinį statusą. Daugiau nei šimte paveikslų, rytinėje sienos pusėje menininkai atvaizdavo politinius pokyčius 1989–1990 m. Kai kurie Rytų pusės galerijos darbai yra ypač populiarūs, pavyzdžiui, Dmitrijaus Vrubelio „Broliškas bučinys“ ir Birgit Kinders „Trabantas, besiveržiantis pro sieną“. Apsilankę prie šios galerijos tikrai norėsite šiuos piešinius nufotografuoti patys arba įsiamžinti su jais.

Friedricho Werderio bažnyčia (Schinkelio muziejus)

Friedricho Werderio bažnyčia yra netoli Werderscher turgaus. Ji buvo pastatyta XIX a. ir tai buvo pirmoji Berlyno neogotikinė bažnyčia. Per II pasaulinį karą bažnyčia buvo smarkiai nuniokota ir tokia stovėjo iki Berlyno 750-ojo gimtadienio (1987 m). Tuomet ši bažnyčia buvo paversta į muziejų. Dabar čia veikia nuolatinė Nacionalinės galerijos skulptūrų paroda. Vienas iš šedevrų yra Johanno Gottfriedo Schadowo skulptūros vaizduojančios Prūsijos princesę Frydrikę ir Luizą kopija.

Filharmonija

Berliner Philharmoniker didingas teatro pastatas atspindintis vėlyvąjį neoklasicizmą ir vadinimas vienu iš puikiausių architektūros šedevrų. Tai yra namai vienam geriausių filharmoninių orkestrų ne tik Berlyne ar Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje. Todėl tai puiki vieta muzikos mylėtojams. Taip pat visa filharmonija yra išpuošta skulptūromis, kurios atspindi muzikos ir dramos temas.

Berlyno katedra

Tai vienas iš pagrindinių Berlyno simbolių ir svarbiausia miesto protestantų bažnyčia. Įmantrus dekoratyvinis ir ornamentinis dizainas yra ypač vertas lankytojų dėmesio. Kuomet lankysitės vokiečių katedroje nepraleiskite vieno iš svarbiausių bažnyčios paminklų navos su masyviu kupolu virš jos. Taip pat bažnyčioje yra galerijos, kuriose galite pamatyti piešinius iliustruojančius katedros istoriją.

Muziejų sala

Prie Šprė upės galite rasti Berlyno istorijos lopšį, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. XIII a. saloje įsikūrė pirmosios gyvenvietės, o dabar tenais galite rasti net kelis muziejus vienoje vietoje. Pirmasis yra Senasis muziejus. Šis muziejus yra vienas iš gražiausių neoklasicistinių statinių, kuris buvo specialiai statomas karališkajai meno kolekcijai. Kitas yra Naujasis muziejus jame įkurtas Egipto, priešistorinių ir ankstyvųjų laikų istorijos muziejus. Sekantis yra Pergamo muziejus, kuris garsėja rekonstruotais antikos miestų fragmentais ir originaliais Pergamo altoriaus frizais. Ketvirtasis Bode muziejus. Jame galėsite išvysti monetų, medalių ir Bizantijos meno ekspozicijų.

Raudonoji rotušė

Raudonoji rotušė taip pat vadinama Berlyno rotuše, yra pagrindinis miesto statinys joje reziduoja miesto savivaldybė. Aplink Rotušės pastatą galite pamatyti vadinamąjį akmens metraštį. Jame vaizduojama miesto istorija ir asmenys pasižymėję miesto ekonomikos ir mokslo raidai, o apsilankę rotušės viduje galėsite išvysti aibę įspūdingų menių.

Televizijos bokštas

Po kelionių per įmantrias katedras, galerijas ir muziejus, laikas į visą šį grožį pažvelgti iš viršaus. Tai galėsite padaryti 368 metrų Berlyno televizijos bokšte (Fernsehtrum). Tai aukščiausias miesto statinys, kurį Berlyno gyventojai dažnai vadina dantų krapštuku. Bokštas yra puiki vieta apžvelgti visą Berlyną iš aukščiau. Net jei ir vaikščiodami po gatves ko nors neaplankysite, tai galėsite pamatyti iš televizijos bokšto, nes miesto matomumas gali siekti net 40 km. Taip pat jame rasite restoraną, kur galėsite grožėtis miestu ir mėgautis skaniu maistu.

Vakarinė Berlyno centro dalis

Šioje centro dalyje galėsite pamatyti ir aplankyti Gamtos muziejų bei zoologijos sodą!

Gamtos muziejus

Šis muziejus yra vienas iš didžiausių pasaulyje, su daugiau nei 60 mln. eksponatų, tačiau svarbiausias iš jų visų yra didžiausias pasaulyje tikras dinozauro skeletas! Taip pat galėsite išvysti peteliškių kolekcijas, paukščių ir žinduolių iškamšas bei daugybę kitų įdomių artefaktų.

Zoologijos sodas

Berlyno zoologijos sodas yra vienas seniausių Vokietijoje jis atidarytas 1844 metais! Čia galėsite pamatyti 20 000 gyvūnų iš daugiau nei 1000 rūšių. Zoologijos sode yra didelis kačių namas, begemoto namelis ir naktinių gyvūnų stebėjimo paviljonas. Taip pat galėsite pamatyti porelę mielų pandų. Čia rasite ir Berlyno akvariumą, kuris yra vienas iš svarbiausių pasaulyje. Jame galėsite stebėti ryklius, piranijas ir kitus neįprastus vandens gyventojus.

Nuošalesnės Berlyno vietos Anos Frank centras,  Šarlotenburgo rūmai ir botanikos sodas:

Anos Frank centras

Turbūt daugelis iš mūsų esame skaitę Anos Frank dienoraštį ir likę giliai sujaudinti šios knygos. Anos Frank centre, Berlyne galėsite pamatyti interaktyvią ekspoziciją, kurioje siejama istorija, dabartiniai laikai bei perteikiamas trumpa, tačiau labai svarbi ir tragiška Anos Frank gyvenimo istorija.

Šarlotenburgo rūmai

Šarlotenburgo rūmai vieni iš didingiausių rūmų Berlyne. Rūmų viduje galėsite apžiūrėti stulbinančias aukso, sidabro, stiklo ir porceliano indus, įspūdingą likusių Prūsijos karūnos brangakmenių ekspoziciją su imperijos ženklais, taip pat asmeninius lobius. Taip pat prie rūmų rasite puošnų sodą su mauzoliejumi ir arbatos namais.

Botanikos sodas

Pasivaikščiojimo po Berlyną pabaigai botanikos sodas ir muziejus, kuris yra įspūdingas visais metų laikais. Sode gausi augalų įvairovė – nuo žolinių ir vaistinių augalų iki rožių, vandens ir pelkių augalų, itališkas sodas, įspūdingas atogrąžų šiltnamis ir daug daugiau. Berlyno botanikos sodas yra vienas iš pirmaujančių sodų pasaulyje, kuriame žydi 20 000 augalų rūšių kolekcija. Taip pat botanikos sode rasite restoraną ir kavinę, kur galėsite pailsėti ir pasimėgauti vaizdu ragaudami kavą ar arbatą. 

Pigūs skrydžiai į Berlyną leis Jums pažinti šiuolaikišką, istorija pulsuojantį miestą.