Žavesiu dvelkiantis Kapadokijos regionas įsikūręs Turkijos širdyje – čia praeities paslaptis atskleidžia kraštovaizdžio kontūrai, gamta ir stūksantys objektai. Kapadokijos uolų dariniai, olų buveinės ir turtingas kultūrinis paveldas yra tai, ką pamatyti privalo kiekvienas!

Visi regione esantys UNESCO paveldo objektai, nuo mistinio Goremo nacionalinio parko iki hipnotizuojančių požeminių miestų, glūdinčių giliai po žemės paviršiumi, atveria langą į Kapadokijos praeitį ir civilizacijas, kurios kadaise šią vietovę vadino savo namais. Žemiau pateikiamos UNESCO sąraše esančios regiono lankytinos vietos, kurių nevalia praleisti, kad kelionė būtų įsimintina.

Goremo nacionalinis parkas ir Kapadokijos uolos

Ši vieta apima maždaug 9576 ha teritoriją ir garsėja unikaliais geologiniais dariniais, istorine reikšme ir kultūriniu paveldu. Goremo nacionalinio parko ir Kapadokijos uolų išskirtinumai:

  • Pasakų kaminai – tai aukšti, kūgio formos uolų dariniai. Jie susiformavo per milijonus metų, erozijos metu, iš minkštų vulkaninių uolienų ir sukūrė fantastiškas formas, kurios jau šimtmečius žavi keliautojus.
  • Uolų bažnyčios – čia yra daugybė bažnyčių ir vienuolynų, iškaltų minkštoje uolienoje. Šiose bažnyčiose išlikusios sudėtingos Bizantijos laikotarpio freskos, vaizduojančios Jėzaus Kristaus ir įvairių šventųjų gyvenimo scenas.
  • Muziejai po atviru dangumi – muziejuose po atviru dangumi eksponuojamos uolose iškaltos freskos. Šiuose muziejuose lankytojai gali iš arčiau susipažinti su regiono religine ir kultūrine istorija.
  • Urviniai būstai – visame regione yra urvinių būstų ir požeminių miestų, kuriuose gyveno senovės civilizacijos. Šie būstai tarnavo kaip namai, maldos vietos ir gynybiniai statiniai. Iki šiol tai liudija apie vietinių žmonių išradingumą!

Goremo nacionalinis parkas ir Kapadokijos uolos leidžia kitu kampu pažvelgti į turtingą regiono paveldą ir traukia lankytojus iš viso pasaulio!

Derinkuyu požeminis miestas

Šis senovinis požeminis miestas per tūkstančius metų buvo iškaltas iš minkštos vulkaninės uolienos. Įdomūs faktai apie Derinkuyu požeminį miestą:

  • Dydis ir gylis – tai vienas didžiausių požeminių miestų Kapadokijoje, išsidėstęs maždaug 60 metrų gylyje. Jį sudaro keli aukštai, sujungti tuneliais, laiptinėmis ir ventiliacijos šachtų tinklais.
  • Tikslas – požeminis miestas buvo gyventojų prieglobstis karo, persekiojimų ir žygių metu. Jame slėpdavosi tūkstantinės minios žmonių, taip pat buvo įrengtos maisto ir gyvulių saugyklos, ventiliacijos šachtos, skirtos oro cirkuliacijai, ir net bažnyčia bei mokykla.
  • Architektūra – miestas pasižymi nepaprastu architektūriniu išplanavimu, siaurais praėjimais, žemomis lubomis ir uoloje iškaltomis patalpomis. 
  • Istorinė reikšmė – manoma, kad Derinkuyu atsirado hetitų laikotarpiu (apie XIV–XII a. pr. m. e.), nors dauguma esamų statinių yra iš Bizantijos laikotarpio (V–X a. pr. m. e.). Tai senovės Kapadokijos gyventojų išradingumo ir sumanumo įrodymas.
  • Turizmas – šiandien Derinkuyu yra populiarus turistų traukos objektas Kapadokijoje, leidžiantis lankytojams tyrinėti požemines kameras, tunelius ir kambarius. Ekskursijų metu gidas Jus supažindins su vietovės istorija, leis kitaip pažvelgti į kadaise čia gyvenusių žmonių gyvenimą.

Kaymakli požeminis miestas

Tai dar viena įspūdinga istorinė vietovė, įtraukta į UNESCO paveldo objektų sąrašą! Domina, ką pamatyti Kaymakli požeminiame mieste? Kartu pateikiame ir svarbiausius faktus bei įdomybes apie Kaymakli:

  • Dydis ir gylis – Kaymakli, kaip ir Derinkuyu, yra vienas didžiausių požeminių miestų Kapadokijoje, išsidėstęs maždaug 40 metrų gylyje.
  • Inžinerijos stebuklas – Kaymakli požeminio miesto statyba demonstruoja nepaprastus inžinerinius įgūdžius. Tikslumas, kuriuo šios struktūros buvo iškaltos uoloje, yra stulbinantis, ypač atsižvelgiant į tuo metu turėtus įrankius.
  • Paslėpti praėjimai ir spąstai – tyrinėti šį požeminį miestą – tai tarsi leistis į kelionę labirintu. Vietovėje yra paslėptų praėjimų, kambarių ir net spąstų, skirtų įsibrovėliams sugauti. Kai kurie praėjimai siauri ir žemomis lubomis – taip sukuriama unikali patirtis!
  • Daugiafunkcis naudojimas – požeminis miestas pirmiausia tarnavo kaip prieglobstis pavojaus metu, tačiau jis atliko ir kitas funkcijas. Čia buvo įrengtos maisto ir atsargų saugyklos, erdvės bendruomenės susirinkimams, religinėms apeigoms, arklidės gyvuliams laikyti.

Skrydis į Kapadokiją

Lėktuvų bilietai į Kapadokiją įsigyjami bilietų rezervacijos sistemoje Lektuvubilietai.lt. Skrydžius iš Lietuvos (Vilniaus) su persėdimu Stambule vykdo Turkish Airlines. Sekite naujienas – bilietus galite rasti labai geromis kainomis! Paskutinės minutės nuolaidos, akcijos ir kiti šaunūs pasiūlymai gali būti Jūsų šansas leistis į puikią kelionę pigiau! Nusipirkite bilietus ir savo akimis išvyskite žymiuosius UNESCO paveldo objektus Kapadokijoje. Tai, ką pamatysite, įstrigs atmintyje ilgam, tad nėra ko laukti!