Andalūzijos širdyje įsikūrusi Malaga gali pasigirti gyvybinga ir įvairiapusiška gastronomija. Malagos vietinė virtuvė yra įkvėpta šimtmečių senumo receptų, perduotų iš kartos į kartą. Patiekalai gaminami iš šviežių ingredientų, gaunamų ir iš sausumos, ir iš jūros. Malagoje maistas – tai ne tik maistas, bet ir gyvenimo būdas. Draugų susibūrimai, šeimos šventės ir kasdieniniai susitikimai neapsieina be skanių valgių! Patiekalais būtina mėgautis lėtai, artimųjų draugijoje, skambant pokalbiams ir garsiam juokui. Nesvarbu, ar skanaujate tapas šurmuliuojančiame bare, ar ragaujate pescaíto frito pajūrio terasoje, ar mėgaujatės tradiciniais patiekalais kaimo užeigoje, kiekviena kulinarinė patirtis mena Malagos istoriją.

Ką valgyti Malagoje?

Malagos kepta žuvis ir ančiuviai

Jei einate į paplūdimio restoraną ir nežinote, kokią žuvį užsisakyti, paprašykite fritura malagueña. Tai keptos žuvies mišinys, kurį sudaro sardinės, raudonieji karosai, sepijos, ančiuviai, maži kalmarai, stauridės, unguriai, krevetės, dygliarykliai ir kt. Kalbėdami apie keptą žuvį, nepamirškime ir ančiuvių svarbos vietinėje virtuvėje. Tai dar viena iš pagrindinių regiono žuvų ir vienas iš tipiškų provincijos patiekalų. Paprastai ančiuviai valgomi apvolioti miltuose ir pagardinti citrina.

Sardinių iešmeliai

Dar nesate jų bandę? Sardinių iešmeliai (espeto de sardinas) yra tipiškas Malagos patiekalas vasaros sezono metu. Sardines geriausia valgyti gegužę, birželį, liepą ir rugpjūtį. Vasarą sardinės pasiekia lytinę brandą, todėl tais mėnesiais jos būna didesnės.

Šaltsriubė Porra Antequerana

Ši sriuba – tipiškas Antequera gyvenvietės, įsikūrusios Malagos šiaurėje, patiekalas. Porra antequerana ruošiama iš pomidorų, pipirų, česnakų, aliejaus, druskos ir duonos be plutos. Šis patiekalas yra tirštas, į jį paprastai dedamas kietai virtas kiaušinis, Iberijos kumpis ir tunas. Skonis išties unikalus! 

Sriuba Gazpacho malagueño

Malagos gazpachuelo – tipiška sriuba, kurią valgė šios vietovės žvejai. Patiekalas gaminamas iš bulvių ir jūros ingredientų, yra baltos spalvos, kurią jam suteikia žuvies sultinio ir majonezo mišinys. Sriuba gali būti patiekiama tiek karšta, tiek šalta, su ryžiais arba skrebučiais. Įprastai patiekiama su bulvėmis, jūros lydekomis, krevetėmis ir žirneliais.

Malagos stiliaus salotos

Salotos gaminamos pagal tradicinį Malagos receptą. Jas galima užsisakyti daugelyje restoranų ir barų, patiekiamos kaip tapa arba pagrindinis patiekalas. Ingredientai: bulvės, menkė, svogūnai, Aloreña alyvuogės ir apelsinas – delikatesas iš Guadalhorce slėnio, suteikiantis salotoms saldaus skonio! Viskas pagardinta geriausiomis pirmojo spaudimo alyvuogėmis ir druska. 

Baklažanai su cukranendrių sirupu

Malaga garsėja kokybiškomis daržovėmis. Kepti baklažanai yra labai gardūs, ypač jei patiekiami su miel de caña – tiršta melasa, gaminama iš vietinių cukranendrių, vis dar išlikusių Malagos ir Granados pakrantėse. Auksinių ir traškių baklažanų skonis įstrigs atmintyje ilgam! 

Kur pavalgyti Malagoje?

Norėdami visapusiškai mėgautis Malagos gastronomija, apsilankykite šiose vietose:

  • El Pimpi. Senamiesčio širdyje įsikūrusi simbolinė vieta, kurioje galite paragauti įvairių vietinių patiekalų ir vynų.
  • Restaurante José Carlos García. Šiame Michelin žvaigždute įvertintame restorane siūlomi naujoviški Andalūzijos skonių įkvėpti patiekalai.
  • Tapeo de Cervantes. Tai populiarus tapas baras, garsėjantis gardžiu tradicinių ir modernių tapas pasirinkimu.
  • La Deriva. Restoranas, įsikūręs Malagos Soho rajone, siūlo šiuolaikiškos ispaniškos virtuvės patiekalus, gaminamus iš sezoninių ingredientų ir naujoviškų skonių derinių. Elegantiškas, modernus restorano interjeras sukuria puikią aplinką įsimintinai vakarienei.

Ką pamatyti Malagoje?

Malaga, be gastronomijos, yra turtinga savo istorija, kultūra ir gamtos grožiu. Kokios lankytinos vietos vilioja turistus?

Alcazaba – iš šios XI a. tvirtovės atsiveria nuostabūs miesto ir Viduržemio jūros vaizdai. Apžiūrėkite gerai išlikusius pylimus, kiemus ir sodus, taip pat nepraleiskite archeologijos muziejaus, įsikūrusio tarp jos sienų.

  • Gibralfaro pilis – nuo pilies, įsikūrusios ant kalvos viršūnės, atsiveria miesto ir jo apylinkių panorama. Neskubėdami pasivaikščiokite ir pasinerkite į šios senovinės tvirtovės istoriją.
  • Malagos katedra – tai renesanso architektūros šedevras, vietinių vadinamas La Manquita (vienaranke dama). Pasigrožėkite jos puošniu fasadu ir įmantriu interjeru.
  • Pikaso muziejus – susipažinkite su įvairia menininko paveikslų, piešinių ir skulptūrų kolekcija, eksponuojama gražiai restauruotuose XVI a. rūmuose. Malaga yra legendinio dailininko Pablo Pikaso gimtinė.

Skrydžiai į Malagą

Tiesioginiai skrydžiai į Malagą vykdomi iš Vilniaus ir Kauno oro uostų. Kryptimi Kaunas–Malaga su Ryanair avialinijomis nuskrisite per 4 valandas ir 25 minutes. Lėktuvų bilietai skrydžių platformoje lektuvubilietai.lt įsigyjami itin prieinamomis kainomis. Ši nuotykių kupina kelionė turistų nepalieka abejingų. Skrydis į Malagą jau laukia Jūsų!