Madeira – kvapą gniaužiančios gamtos kampelis, šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Šis gamtos perlas ypač patiks aktyvų poilsį mėgstantiems keliautojams. Salą ir sostinę Funšalį, kuris yra vienintelis miestas, geriausiai galima pažinti pėsčiųjų ir dviračių takais. Aplankyti Madeirą galite bet kuriuo metų laiku, kadangi klimatas Portugalijos saloje šiltais orais lepina beveik visus metus. Pigūs skrydžiai į Madeirą nuskraidins Jus į žymiojo futbolininko Kristiano Ronaldo gimtinę.

Pico do Arieiro

Pirmoji stotelė Pico do Arieiro viršūnė, iškilusi beveik 2 km virš jūros lygio. Čia galite atkeliauti tiek pėsčiomis, tiek automobiliu. Kai lauke giedra, galima pamatyti net 30 jūrmylių į šiaurę esančią kaimyninę Porto Santo salą.

Pico Ruivo

Vėliau galite leistis į nuotykį pėsčiomis iš Pico do Arieiro į Pico Ruivo – aukščiausią salos viršukalnę, prieš penkiasdešimt metų nutiestu kalnų keliu. Tačiau turite būti tinkamai pasiruošę, nes ši kelionė gali užtrukti nuo dviejų iki trijų valandų. Tai yra vienas sunkiausių ir ekstremaliausių pėsčiųjų maršrutų Madeiroje. Jei nebijote sunkumų ir norite prisiminimų, kurie išliktų visą gyvenimą, šis kalnų žygis kaip tik Jums. Pakeliui praeisite Pico das Torres – antrą pagal aukštį salos tašką, kuris iškilęs beveik du kilometrus virš jūros lygio. Tiesa, iki viršukalnės nėra pėsčiųjų tako, bet laipiojimo uolomis entuziastams ši vieta ypač patiks.

Madeiros botanikos sodas

Po žygio per debesis galite užsukti į pasakišką Madeiros botanikos sodą. Parke yra 5 skirtingos zonos, kuriose galėsite pamatyti augalus, būdingus tik Madeirai ir netoliese esančioms Atlanto vandenyno saloms Azorams, Kanarams ir Žaliajam Kyšuliui. Taip pat vienus rečiausių ir unikaliausių paukščių, tarp kurių kakadu iš Azijos atogrąžų salų, Australijos ir nykštukinės papūgos. Botanikos sodas puiki vieta, jei norite pajusti egzotišką atogrąžų dvasią. 

Santa Catarina parkas

Po kalnų ir sodų galite atsikvėpti nuostabiame Santa Catarina parke. Tai puiki, rami vieta lėtiems pasivaikščiojimams, piknikams ar žaidimams. Čia yra gražus ežeras su maža salele, kurioje plaukioja gulbės ir antys, daug žalių erdvių, fontanas, atsigaivinimui kavinė. Taip pat maža duoklė svarbioms Madeiros asmenybėms skulptūrų parkelis.

Cabo Girao

Atsipūtus, galima grįžti prie nuotykių ir keliauti prie Cabo Girao vienos aukščiausių, prie jūros kranto esančių, uolų pasaulyje. Užkopus ant šios uolos galėsite pažvelgti į bangas, skalaujančias krantą, nuo viršuje esančio stiklinio tako bei pamatyti bekraštį vandenyną. „Cabo Girao Skywalk“ yra aukščiausias tokio tipo takas Europoje ir panašus į esantį Didžiajame Kanjone, Šiaurės Amerikoje.

Porto Moniz natūralūs plaukimo baseinai

Jei „pasisekė” ir Madeira Jus lepino savo šiluma, galite atsivėsinti Porto Moniz natūraliuose baseinuose. Juos rasite Porto Moniz gyvenvietėje. Natūralūs plaukimo baseinai prieš daugybę metų susidarė iš lavos ir savaime nuolat prisipildo krištolo skaidrumo jūros vandens. Čia rasite vaikų baseiną, žaidimų aikštelę. Paplūdimyje yra automobilių stovėjimo aikštelė, persirengimo kambariai, vonios kambariai su spintelėmis asmeniniams daiktams, vasaros mėnesiais veikiantis užkandžių baras, nuomojami gultai ir skėčiai nuo saulės viskas ko reikia ramiai dienai prie jūros.

25 Fontes kriokliai

Dar viena nepakartojama vieta gamtos apsuptyje 25 Fontes kriokliai. Madeira garsėja levadomis (drėkinimo kanalais, šalia kurių įrengti pėsčiųjų takai), tai viena populiariausių vietų pasivaikščiojimams, o Levada das 25 Fontes yra vienas iš geriausių takų, kuriuo eidami galėsite pamatyti visus 25 krioklius. Taip pat bus matomas gražusis Risco krioklys, kuris yra 1 kilometro aukštyje virš jūros lygio. Jei mėgstate maudynes galėsite išsimaudyti viename iš krioklio baseinų, tačiau turėkite omenyje, kad vanduo yra labai šaltas. 

Madeiros tematikos parkas

Norintiems susipažinti su Madeiros tradicine kultūra ir istorija iš arčiau, galite apsilankyti Madeiros tematikos parke. Santanoje (vienoje iš Madeiros savivaldybių) yra įsikūręs Madeiros pramogų arba tematikos parkas. Pagrindinės parko lankytinos vietos yra trys paviljonai: „Salų atradimas“, „Fantastinė kelionė Madeiroje“ ir „Paviljonas vaikams“. Papildomos pramogos parke yra miniatiūrinė Monte geležinkelio versija, tradiciniai jaučių vežimai, žvejų tinklai, tradicinis Santanos namas, vėjo malūnas, labirintas ir netgi ežeras.

Madeiros nardymo taškas

Mėgstantiems aktyvesnes vandens pramogas, galėsite nerti į Atlanto vandenyno purslus. Pasinėrę galėsite ne tik apžiūrėti Nacionalinį povandeninį parką bet ir paplaukioti su delfinais, kur draugiškas personalas pasiruošęs Jums padėti.

Delfinų ir banginių stebėjimas

Tiems, kam nardymas nėra prie širdies, vistiek gali pamatyti delfinus ir net banginius! Madeiroje rasite aibę dienos išvykų banginių ir delfinų stebėjimui, belieka išsirinkti su kokia transporto priemone norite pamatyti šiuos milžinus iš arti.

Monte Palace Madeira tropinis sodas

Pabaigai, galite aplankyti Madeiros tropinį sodą. Nors visa sala yra pasakiškai graži, ši vieta primena tikrą rojaus kampelį. 70 000 kvadratinių metrų Monte Palace Madeira atogrąžų sodas pilnas egzotiškų rūšių augalų iš viso pasaulio, įskaitant 1000 metų senumo  alyvmedžius iš Portugalijos, augalus iš Pietų Afrikos, Belgijos, Himalajų, Škotijos, Amerikos ir Australijos. Eidami aplink sodą pamatysite tvenkinius, užpildytus spalvingaisiais Amūro karpiais bei plyteles, kuriose vaizduojama „Portugalijos istorija“ arba „Portugalų nuotykiai Japonijoje“, o pagodos, žibintai bei statulos puošia visą sodą. Sodo viršūnėje rasite Madeiros muziejaus „Monte Palace“ parodų salę su galerijomis. Pirmame ir antrame aukštuose galima pamatyti Zimbabvės skulptūrų kolekciją, o apatiniame aukšte rasite mineralų ir brangenybių iš viso pasaulio. Jei norite sužinoti daugiau apie šį nuostabų Atlanto vandenyno lobį ir visą tai pamatyti savo akimis apsilankykite čia, nes lėktuvų bilietai į Madeirą yra išties pigūs.