Skrydžiai į Lisaboną iš Vilniaus ir Kauno

Ar žinojote, jog nuo šiol lektuvubilietai.lt svetainėje rasite tiesioginius skrydžius į Lisaboną? Portugalijos sostinė Lisabona pasiekiama ranka iš Vilniaus oro uosto! Nuotykių kupinas atostogas galite pradėti keliaudami su airBaltic avialinijomis kryptimi Vilnius–Lisabona. Kaunas–Lisabona skrydžiai vykdomi tik su persėdimais. Lisabonos oro uostas pasiekiamas vos per 4 valandas ir 45 minutes! Skrydžių bilietų gera kaina ilgai ieškoti nereikės – lektuvubilietai.lt rasite puikių pasiūlymų! Nepražiopsokite nuolaidų, griebkite bilietus ir leiskitės į nepakartojamą kelionę! 

Ką pamatyti Lisabonoje?

Vingiuotos, akmenimis grįstos gatvelės, nuostabūs pajūrio vaizdai, stūksančios kalvų viršūnės ir nuostabi panorama – Lisabona vilioja keliautojus iš viso pasaulio! Nuo sostinės kalvų atsiveria užburiantis vaizdas į jūrą. Šis vienas seniausių Europos miestų kiekviename kampelyje saugoja ypatingą istoriją. Miesto gyvenimo būdą pakeitė 1755 m. įvykęs žemės drebėjimas, Salazaro diktatūra ir ekonominiai nuosmukiai. Nepaisant šių sunkumų, miestas išliko, o jo garsios kulinarinės tradicijos, Fado muzika, kultūra bei nuostabūs plytelėmis dengti fasadai byloja apie besitęsiantį atsinaujinimą. Skaitykite toliau ir sužinosite, ką būtina pamatyti Lisabonoje kelionės metu!

Alfama

Istoriniame Alfamos rajone yra dauguma populiariausių lankytinų vietų. Pavadinimas „Alfama“ kilo iš arabiško žodžio „al-hamma“, reiškiančio karštas vonias ir fontanus. XIII ir XIV a. šiame rajone dominavo maurai, ilgainiui Alfama išsiplėtė iki Baixa. Alfamoje išvysite Lisabonos katedrą ir nuožulnią kalvą, vedančią į Šv. Jurgio pilį. Jei ieškote nebrangių ir unikalių suvenyrų, kuriuos galėtumėte padovanoti artimiesiems, užsukite į Feira da Ladra blusturgį – rasite įvairių vienetinių perliukų!

Praça do Comércio

Praça do Comércio – viena didžiausių viešųjų aikščių visoje Portugalijoje. Ar žinote, kodėl šią gražią aikštę žmonės renkasi viešiems susirinkimams? Dėl lokacijos – aikštė įsikūrusi prie pat Težo upės. Portugalai vis dar dažnai vadina ją senuoju pavadinimu – Terreiro do Paço, išvertus iš portugalų kalbos reiškia „rūmų kiemas“. Aikštėje anksčiau buvo įsikūrę Ribeiros karališkieji rūmai. Deja, kaip ir daugelis kitų Lisabonos statinių, rūmai buvo sugriauti per 1755 m. įvykusį žemės drebėjimą. Aikštės viduryje stovi karaliaus Chosės I, valdžiusio po žemės drebėjimo, statula. Apsilankykite Praça do Comércio aikštėje, iš kurios atsiveria nuostabūs upės vaizdai!

Torre de Belem

Torre de Belem bokštas XVI a. buvo vieta, kur jūreiviai pradėdavo ir baigdavo savo kelionę laivu. Taip pat jis buvo laikomas iškilmingais vartais į Portugalijos sostinę Lisaboną! Bokštas buvo pastatytas gynybiniais tikslais. Nuo 1983 m. Torre de Belem yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą (kartu su Jeronimo vienuolynu). Bokštas buvo pastatytas klasikiniu portugalų manuelistiniu stiliumi.

Sintra

Sintros kalnų papėdėje, atokiau nuo garsaus miesto šurmulio, įsikūręs Sintros miestelis. Portugalijos visuomenės aukštuomenė visuomet ieškojo vėsaus kalnų oro atsigaivinimui ir poilsiui. Tarptautinį pripažinimą Sintra pelnė romantizmo laikotarpiu, kuomet rašytojai, tokie kaip Baironas, ieškojo įkvėpimo Portugalijos gamtoje. Miestelyje turistai gali aplankyti daugybę lankytinų objektų, pavyzdžiui, spalvingus Penos rūmus. Be lankytinų istorinių objektų, taip pat galite puikiai praleisti laiką ir paplūdimiuose, esančiuose visai netoli Sintros. Raminantis vandenyno ošimas leis atgauti jėgas po pažintinių objektų lankymo mieste! 

Geltonasis tramvajus

Daugybę istorinių ir eklektiškų Lisabonos rajonų lengva aplankyti keliaujant tramvajais. Keliautojams ypač patogus 28–asis tramvajus, važiuojantis pro populiarius Alfamos, Baixa, Estrelos ir Graca rajonus. Važiuoti tramvajumi kalvotu Portugalijos reljefu yra tikras nuotykis! Maršrutas veda stačiomis įkalnėmis, staigiais posūkiais ir siauromis gatvelėmis. Geltonasis tramvajus – Lisabonos simbolis, būtinai nusifotografuokite atminimui!

Sao Pedro de Alcantara parkas

Sao Pedro de Alcantara parke atsiveria vaizdinga panorama į Šv. Jurgio pilį ir miesto centrą. Turistai labai mėgsta šią vietą saulėlydžio metu ir naktį – vaizdas tampa pasakiškas! Glorijos funikulierius (Ascensor da Gloria), kuris nuo 2002 m. įtrauktas į nacionalinių paminklų sąrašą, važiuoja visai šalia parko. Sodą puošia skulptūriniai kūriniai, vaizduojantys graikų panteono figūras, taip pat senovės graikų mitologijos herojus, tarp jų ir Odisėją.

Aguas Livres akvedukas

Karaliaus Dom João V įsakymu 1731–1799 m. buvo pastatytas nuostabus inžinerijos kūrinys – vienas paskutiniųjų klasikinių akvedukų pasaulyje. Įspūdingo ilgio Aguas Livres akvedukas tęsiasi per Amadorą, Lisaboną, Odivelasą, Oeirą ir Sintrą. Akveduko tvirtumas buvo išbandytas žemės drebėjimo metu, kurį jis atlaikė! 1968 m. vandentiekio vamzdynas buvo išmontuotas. Pasivaikščiojimą akveduku pradėkite nuo Museu da Água, esančio Campolide rajone, kur galėsite pasigrožėti žadą atimančiais Lisabonos vaizdais!

Lisabonos okeanariumas

Lisabonos okeanariumas yra antras pagal dydį Europoje po Valensijos akvariumo. Įsikūręs įspūdingame dviejų aukštų pastate, jis garsėja dideliu akvariumu, kuris yra laikomas pagrindiniu vietos akcentu. Akvariumą suprojektavo amerikiečių architektas Peteris Chermayeffas ir pastatė 1998 m. vykusiai tarptautinei parodai, kurią aplankė daugiau kaip 11 mln. lankytojų. Šis renginys labai padidino Lisabonos žinomumą ir tapo kultūrinio atgimimo galimybe ne tik miestui, bet ir visai šaliai!

Nacionalinis plytelių muziejus

Įmantriais ornamentais dekoruotų plytelių galima pamatyti visoje Lisabonoje – jos puošia restoranus, bažnyčias, namus, rūmus, metro stotis ir kitas erdves. Kelionės metu pastebėsite mėlynos spalvos keraminių plytelių, vaizduojančių svarbius Portugalijos istorijos įvykius (šis dizainas portugališkai vadinamas azulejo). Žodis kilęs iš arabiško žodžio „zellij“, kuris reiškia „poliruotas akmuo“. XX a. pradžioje plytelės buvo laikomos prastos ekonominės padėties rodikliu, todėl tapo nebemadingomis. XX a. šeštajame dešimtmetyje mada atgimė iš naujo – dizaineriai plyteles įtraukė į metro stočių dekoravimo planus – dizainus galite išvysti visame Pirėnų pusiasalyje. Lisabonoje įsikūrusiame Nacionaliniame plytelių muziejuje išsamiai pristatoma šių įdomių meno kūrinių istorija – apsilankykite ir išgirskite tai patys!

Kur apsistoti? 

Puikioms atostogoms Lisabonoje rekomenduojami šie viešbučiai:

  • Four Seasons Hotel Ritz Lisbon 5*
  • Bairro Alto Hotel 5*
  • Olissippo Lapa Palace 5*
  • Memmo Alfama 4*
  • Hotel Santiago de Alfama 5*
  • The Lumiares Hotel & Spa 5*

Kelionė į Lisaboną bus nepakartojama – pasiruoškite nuotykiams. Lankytinos vietos ir muziejai Lisabonoje patiks kiekvienam! Lektuvubilietai.lt sistemoje galite rasti skrydžius puikiomis kainomis – įsigykite ir mėgaukitės šauniu poilsiu be jokių rūpesčių. Portugalija jau šiandien laukia Jūsų!