Prasidėjus rudens sezonui, lėktuvų bilietai į Budapeštą yra pigesni nei vasaros metu, todėl pats metas vėl pagalvoti apie keliones ir aplankyti Vengrijos sostinę Budapeštą. Ši sostinė yra kombinacija dviejų miestų ant Dunojaus upės krantų Budos ir Pešto. Miestas garsėja turtinga kultūra, nuostabiai gražia architektūra atvykus į Budapeštą, akis patraukia jo įspūdingi pastatai, kurie ne tik puošia miestą, bet ir kiekvienas iš jų atspindi skirtingus laikotarpius bei pasakoja savo ir miesto istoriją skirtingais laikmečiais. Taip pat miestas yra žinomas dėl požeminių urvų, Dunojaus upės, kurios krantai yra dalis UNESCO paveldo, unikalių tradicinių patiekalų, vengriško vyno tokajaus bei buvimo pasaulio SPA sostine. Pigūs skrydžiai į Budapeštą leis Jums patirti visus spalvingojo miesto privalumus.

Vengrijos parlamentas Budapešto simbolis

Kai pagalvojate apie Budapeštą ar net apie pačią Vengriją koks pastatas pirmiausiai ateina į galvą? Taip, turbūt, tai Vengrijos parlamento pastatas. Su 691 kambariu, tai didžiausi parlamento rūmai pasaulyje ir yra įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Norintys apžiūrėti pastatą iš vidaus gali prisijungti prie 50 minučių trunkančios ekskursijos per kurią apžiūrimos gražiausios ir prabangiausios rūmų vietos.

Karaliaus rūmai 

Karaliaus rūmai arba kitaip žinomi kaip Budos pilis, yra istorinė Vengrijos karalių pilis ir rūmų kompleksas, kuris 1987 metais buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Šie rūmai pirmą kartą buvo baigti statyti XIII a. Vėliau jie buvo statomi dar kartą baroko stiliumi, o po II pasaulinio karo rūmai buvo perstatyti dar kartą. Dabartiniais laikais juose yra įsikūrusi Vengrijos nacionalinė galerija, kuri demonstruoja geriausius Vengrų menininkų kūrinius bei Budapešto istorijos muziejus. Aplankydami šiuos rūmus galėsite pajusti viduramžių, baroko dvelksmą ir pasigrožėti įstabiausiais meno kūriniais.

Andrassy alėja

Kita dėmesio verta vieta yra Andrassy alėja, kuri taip pat yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Tai yra 2 km bulvaras su įvairiausios architektūros pastatais, o iš jų svarbiausias yra Valstybinis operos teatras. Kiekvienais metais nuo rugsėjo iki birželio pabaigos, be operos spektaklių, čia galite pamatyti Vengrijos nacionalinį baletą. Adrassy alėjos pabaigoje rasite Herojų skverą, kuris puikuojasi didingomis skulptūromis su Vengrų didvyriais. Po Andrassy alėja glūdi antras pagal senumą Europos geležinkelis su elegantiškomis stotimis. 

Halaszbastya

Kitas įspūdingo grožio pastatas yra Halaszbastya arba Žvejų bastionas. Taip, perskaitėte teisingai Žvejų bastionas. Nepaisant pavadinimo ši tvirtovė yra vienas iš gražiausių Budapešto paminklų. Iš čia geriausiai matoma miesto panorama su kitais svarbiais architektūros paminklais tokiais kaip Vengrijos parlamento pastatas, Šv. Stepono bazilika ar Budos pilis, o pati tvirtovė primena pilį iš pasakos ar filmo.

Matyaso bažnyčia ir Šv. Stepono bazilika

Architektūrinės pažinties pabaigai, norintys gali aplankyti pačias svarbiausias bažnyčias Budapešte su turtinga istorine praeitimi Matyaso bažnyčią ir Šv. Stepono baziliką. Matyaso bažnyčia kasmet yra aplankoma beveik 1 milijono turistų dėl savo neogotikinės architektūros, o Šv. Stepono bažnyčia garsėja interjeru padengtu mozaikomis, vitražais bei apžvalgos aikštele nuo kurios matosi nuostabi panorama.

Margaret sala

Po kultūrinės, architektūrinės miesto dalies galima keliauti į ramią, nuošalią, gamtos supamą vietą pačiame miesto centre. Tai yra Margaret sala Dunojaus upėje tarp Budos ir Pešto. Ji pavadinta ketvirtosios Vengrijos karaliaus dukters Margaret vardu. Ši nedidelė salelė, taip pat primena pasaką. Saloje daug parkų, sodų (yra net ir Japoniškas sodas), rožynų. Viena iš įdomiausių veiklų yra pasikėlimas į vandens bokštą iš kurio galima grožėtis salos kraštovaizdžiu ir pačiu miestu. Taip pat jei norite iš arčiau prisiliesti prie istorijos, galite apsilankyti Pranciškonų vienuolyno griuvėsiuose, kur gyveno pati Margaret. Kita populiari veikla yra važinėjimasis dviračiais arba kitokiomis įdomiomis transporto priemonėmis kaip kiaušinio formos mašinėlės

Požeminiai urvai

Po pasivaikšiojimo romantiškoje saloje laikas apsilankyti Budapešto šerdyje. Jūsų laukia urvai, labirintai ir požemiai, tačiau nereikia išsigąsti, nes jie yra vieni gražiausių pasaulyje! Gražiausi urvai yra „Pauliaus slėnis“ ir „Szemlo kalnas“. Juose rasite ilgus pasivaikšiojimų takus ir galėsite grožėtis kristalais, stalaktitais ir stalagmitais. Taip pat nepamirškite pasiimti švarkelio, nes net ir vasaros mėnesiais temperatūra nepakyla aukščiau 12 laipsnių. Kita Jūsų dėmesio verta vieta yra Budos pilies labirintas. Šios vietos istorija tęsiasi ne šimtus, ne tūkstančius, o šimtus tūkstančius metų atgal. Labirintuose buvo laikomas vynas, tai buvo anglių kasyklos, slėptuvės. Taip pat čia buvo ir kalėjimas, kuriame manoma buvo įkalintas Transilvanijos princas Vladas Tepesas, geriau žinomas kaip Drakula.

Tradicinė virtuvė

Po ilgų kelionių po pilis, rūmus, sodus, bokštus ir požemius atėjo metas pailsėti ir išbandyti tradicinę šalies virtuvę. Vengrų nacionalinis patiekalas yra guliašas. Tai yra tarsi kombinacija sriubos ir antrojo patiekalo. Guliašas dažniausiai gaminamas iš jautienos. Mėsa troškinama su kmynais ir paprikomis, kurios suteikia guliašui tradicinę raudoną spalvą. Kitas nacionalinis patiekalas yra žąsų kepenėlės. Jos yra apkepamos džiūvesėliuose ir patiekiamos su ryžiais, marinuotomis daržovėmis ir vynu. Taip pat verta paragauti kumpio su riešutų kremu ir kaštonų piurė, o lauktuvėms galite parsivežti tradicinio vengriško vyno – tokajaus bei abrikosų degtinės.

Terminiai šaltiniai

Po visų įspūdžių ir skanumynų dieną užbaigti galima terminiuose šaltiniuose. Budapešte yra apie 150 mineralinių šaltinių, iš kurių kasdien ištrykšta 2676 laipsnių temperatūros 70 milijonų litrų vandens. Karališkosios gydomosios maudyklos tokios kaip Rudac, Szabadsag, Palatinus, Szechenyi yra išlikusios dar iš romėnų laikų, o Palatinus terminės vonios yra ne kur kitur, bet gražiojoje Margaret saloje. Jie taip pat turi vandens čiuožynių, plaukiojimo baseinų bei įžymųjį baseiną su bangomis. Palatinus buvo pripažintas kaip vienas geriausių lauko baseinų pasaulyje! Tačiau visų keliautojų mylimiausia vieta pasimėgauti terminėmis procedūromis, žiemą ar vasarą, yra viešbutis Gellert. Apie gydomuosius vandenis šioje vietoje užsiminta jau XIII a. šaltiniuose. Todėl jeigu norite pasimėgauti šiltomis, terminėmis voniomis šaltesniais rudens vakarais, būtinai apsilankykite pasaulio SPA sostinėje Budapešte!