Florencija – Toskanos regiono sostinė ir vienas seniausių miestų visame pasaulyje. Miestas garsėja architektūra, meno kūriniais ir išskirtiniu kultūriniu paveldu. Florencijoje gausu istorinių paminklų bei garsiausių skulptūrų Europos meno istorijoje. Sakoma, jog būtent čia yra likusi didžiausia pasaulio meno palikimo dalis. Turistus čia traukia ne tik meno kūriniai, kerintys įspūdingu grožiu, bet ir keliautojų mėgstamos lankytinos vietos. Florencija yra svarbi pasaulio istorijos dalis. Miestas sužavės istorijos mėgėjus savo unikalia istorija ir meno paveldu, todėl skrydis į Florenciją žada ne tik daug nuotykių, bet ir istorijos pažinimo. Florencijoje gyveno ir kūrė tokie žinomi menininkai kaip Džotas, Mikelandželas, Leonardas da Vinčis, Dantė, Rafaelis, Džovanis Bokačas. Taigi, ką pamatyti Florencijoje?

Museo nazionale del Bargello

Šis pastatas kažkada buvo viduramžių Florencijos valstybės administraciniai rūmai, teismas ir kalėjimas. Pastatui praradus reikšmingumą, jame buvo saugomi įvairūs meno kūriniai, o 1865 metais oficialiai atidarytas Nacionalinis Bardželo muziejus. Šiandien čia eksponuojamos skulptūros, numizmatika, islamo meno kūriniai, Vokietijos, Prancūzijos auksakalystės eksponatai. Muziejuje reprezentuoti žymiausi italų renesanso skulptoriai: Donatelas, Andrea del Verokjas, Mikelandželas. Tarp eksponatų puikuojasi Donatelo kurta bronzinė Dovydo skulptūra viena garsiausių skulptūrų Europos meno istorijoje.

Galleria degli Uffizi

Tai viena seniausia ir garsiausia pasaulio meno galerija. Pastatas buvo pradėtas statyti 1560 metais pagal Toskanos kunigaikščio užsakymą, o baigtas 1581 metais. Iš pradžių šiame pastate buvo įsikūrusi valstybės administracija, tribunolas, archyvas ir netgi teatras. Nuo tų laikų ir kilo pavadinimas Uffizi, kuris reiškia raštinę, kontorą. Galerijos kolekcijoje yra vieni žymiausių paveikslų meno istorijoje – S. Botičelio „Veneros gimimas“, L. da Vinčio „Geroji naujiena“ ir daugelis kitų.

Galleria dell’Accademia

Ši meno galerija Florencijoje, dar vadinama tiesiog Akademija, įsikūrusi Ricasoli gatvėje. Galerija geriausiai žinoma dėl to, jog joje galima pamatyti vieną iš garsiausių Michelangelo Buonarroti kūrinių – „David“ skulptūrą. Būtent dėl Dovydo skulptūros galeriją aplanko labai daug lankytojų. Be to, galerijoje galima pamatyti ir kitų renesanso menininkų darbų, žavinčių unikalumu. Norint patekti į šią galeriją, patariama užsisakyti bilietus iš anksto, nes tai yra labai populiari turistų lankytina vieta.

Piazza della Signoria

Tai yra XIII amžiuje išklota miesto centre esanti aikštė. Joje yra svarbiausi miesto pastatai: Vekjo rūmai, Uficių galerija, Uguccioni rūmai, o netoli ir Senasis tiltas Ponte Vecchio. Nors aikštė nėra didelė, bet kasdien joje pilna žmonių. Piazza della Signoria yra ne tik aikštė, bet ir muziejus po atviru dangumi, kur stovi žinomos XV–XVI amžiaus skulptūrų kopijos, tokios kaip Judith and Holofernes Donatello, Michelangelo „David“, Benvenuto Cellini „Perseus“. Vienas įspūdingiausių kūrinių Florencijoje – čia esantis Neptūno fontanas. Fontaną puošia iš balto marmuro kaltas Neptūnas ir graikų mitologijos figūros.

Palazzo Vecchio

1299 metais pradėti statyti Palazzo Vecchio rūmai kažkada buvo svarbiausias pastatas Florencijoje, nes čia buvo įkurdinta vyriausybė. Šiandien čia yra meno muziejus, kuris veikia jau nuo 1872 metų. Pastatas padalintas į dvi dalis. Vienoje įsikūręs muziejus, o kitoje – Florencijos miesto mero ir tarybos rezidencija. Muziejuje eksponuojami įvairūs meno kūriniai: freskos, skulptūros, drožiniai, gobelenai. Galima išvysti žymiausių menininkų, tokių kaip Donatelas, Mikelandželas, Domenikas Girlandajas ir Andrea Del Verokjas, darbus. 

Santa Maria del Fiore

Florencijos miesto centre stovinti Santa Maria del Fiore katedra atrodo įspūdingai dėl savo nuostabaus dydžio kupolo. Šis pastatas nepaprastas, nes tai yra ketvirta pagal dydį katalikų bažnyčia pasaulyje. Katedros statybos darbai prasidėjo 1296 metais ir galutinai buvo baigti 1436 metais. Šalia katedros įsikūręs meno muziejus – Museo dell’Opera del Duomo. Jame sukaupta viena reikšmingiausių skulptūrų kolekcijų pasaulyje. Skulptoriai, kurie reprezentuoti: Donatelas, Mikelandželas ir kiti. Muziejuje taip pat yra originalios garsiosios Florencijos baptisterijos Giberčio sukurtos durys, pramintos „Rojaus vartais“.

Palazzo Pitti

Tai yra didžiausi rūmai Florencijoje. Palazzo Pitti yra renesanso laikotarpio architektūros paminklas, stovintis to paties pavadinimo aikštėje, šalia renesansinių Bobolio sodų, Oltrarno kvartale. Pirmasis rūmų savininkas buvo bankininkas Luca Pitti, kuris, negalėdamas išlaikyti rūmų, galiausiai nusprendė juos parduoti. Vėliau pastatas buvo perduotas Italijos valstybei, kuri pertvarkė rūmus ir čia įkūrė muziejų kompleksą. Dabar tai yra vienas didžiausių Florencijos muziejų kompleksų, kuriame yra Palatino galerija, šiuolaikinio meno galerija, sidabro, porceliano muziejus, karietų muziejus bei kostiumų galerija. 

Visi lėktuvų bilietai randami internetu, tad skrydis į Florenciją Jūsų jau laukia. Pasiruoškite pamatyti daug įspūdingų vaizdų ir įsiamžinti malonias akimirkas nuotraukose! Kelionė į Florenciją bus užpildyta neužmirštamais įspūdžiais!