Kaimyninė šalis Latvija gali pasigirti nuostabiu zoologijos sodu. Zoologijos sodas įsikūręs Rygoje, Mežaparke, Kyšezero ežero pakrantėje (Meža prospekts 1, Ziemeļu rajons, Rīga). 1912 metais atidarytas zoologijos sodas šiuo metu turi daugiau nei 450 gyvūnų ir paukščių rūšių! Aplankyti šį nuostabų parką, puiki idėja vasarai! Nuvykite į Latviją ir pasigrožėkite įvairiausiomis gyvūnų rūšimis, pamatykite tokių gyvūnų, kurių dar neteko regėti.

Rygos zoologijos sodas – puiki vieta susipažinti su įvairiausiais gyvūnais, kadangi zoologijos sode gyvena virš 3 tūkst. gyvūnų.  Planuodami kelionę į šį parką, turite turėti omenyje, kad ramus pasivaikščiojimas po parką užims 2-3 valandas. Zoologijos sode yra galimybė ir pastovyklauti, kadangi teritorijoje įrengtos vietos iškyloms. Taip pat galite užsukti į kavinę ir atsigaivinti šalta kava ar sultimis. 

Kaip nuvykti

Važiuojant savo transporto priemone į Rygos zoologijos sodą – sunkumų nėra, tik svarbu nepamiršti susimokėti už automobilio stovėjimo aikštelę, kuri yra mokama. Nuolaidos taikomos daugiavaikėms šeimoms. Jei nuspręsite keliauti viešuoju transportu: į zoologijos sodą važiuoja 11 numerio tramvajus, 9 ir 48 autobusai.

Darbo laikas

Zoologijos sodo darbo laikas priklauso nuo metų laiko. Vasarą, sezono metu (balandžio-spalio mėnesiais, kasmet sezono pradžia ir pabaiga tikslinamos) zoologijos sodo kasų darbo laikas 10.00-18.00, vidinės ekspozicijos dirba 10.00-18.30, atogrąžų namo darbo laikas 11.00-18.30, vaikščioti ir apžiūrinėti gyvūnus zoologijos sode galite iki 19.00. Ne sezono metu, darbo laikas keičiasi, kasų darbo laikas: 10.00-16.00, vidinės ekspozicijos dirba: 10.00-16.30, atogrąžų namo darbo laikas: 11.00-16.30, o zoologijos sode galite būti iki 17.00. *Taikomos išimtys gruodžio 24 ir 31 dienomis ir birželio 23 dieną, šiomis dienomis darbo laikas trumpėja, o birželio 24 d. zoologijos sodas nedirba.

Kaina

Bilieto kainos suaugusiems – 10 Eur, vaikams 4-17 metų, studentams, pensininkams iki 69 m. parodžius amžių įrodantį pažymėjimą bilieto kaina – 5 Eur, vaikams iki 3 metų, pensininkams virš 70 metų ir asmenims iki 17 metų su neįgalumu – bilietas nemokamas.

Perkant bilietą į Rygos zoologijos sodą, atkreipkite dėmesį į specialias bilietų kainas. Yra šeimos bilietas (2 suaugę ir iki 3 vaikų) kaina 25 Eur, daugiavaikės šeimos bilietas 20 Eur, grupė suaugusiųjų, mažiausiai 10 žmonių, iš anksto susisiekus su zoologijos sodu taip pat taikoma išskirtinė kaina, žmonėms su neįgalumu 3 Eur. Rygos zoologijos sode galite įsigyti ir metinius abonentus bei papildomas gido paslaugas. Visus bilietus galima įsigyti internetu, todėl sutaupysite laiko stovėdami eilėse. 

Kas zoologijos sode gyvena?

Atvykę į zoologijos sodą, susipažinsite su:

  • bestuburių šeimos atstovais: pamatysite į raudonąją knygą įtrauktus, didžiuosius Fregatos salos tamsusiuosius vabalus.
  • žuvimis: upės ešeriai, paprastosios saulažuvės, paprastasis gružlys, Tanganikos kuprotagalvis, lynai, piranijos, Otjikoto tilapiai (kurie ant išnikimo ribos), šapalai, kartuolės ir kt.
  • varliagyviais: tvenkinio varlės, medvarlės, ežerinės varlės, rupūžė-aga, kuoduotasis tritonas, ugninė salamandra, kūdrinės varlės ir kt.
  • ropliais: Australijos ilgakaklis vėžlys, kiaulianosis vėžlys, balinis vėžlys, karališkasis pitonas, raštuotasis vėžlys, Birmos pitonas, Žalioji iguana ir kt.
  • paukščiais: Andinis kondoras, įvairiausių rūšių pelėdos, papūgos, ereliai, flamingai, kormoranas, rudoji antis, Egiptinis maitgrifis, rožinis pelikanas ir kt.
  • žinduoliais: liūtais, briedžiais, elniais, lokiais, kupranugariais, tinginiais, beždžionėmis, lemūrais, tapyrais, ruoniais, žirafomis, kengūromis ir daug kitų.

Zoologijos mokykla

Rygos zoologijos sode yra įsikūrusi zoologijos mokykla, šios mokyklos tikslas „įkvėpti tyrinėti ir domėtis, tausoti gamtą!“. Zoologijos mokyklėlėje vyksta ekskursijos, mokymai ir seminarai, kuriuose kiekvienas norintis gali dalyvauti, tiriamosiose dirbtuvėse, atskleidžiančiose gamtos paslaptis. Zoologijos sodo mokyklos edukacinė programa siūlo daugiau kaip 20 temų ekskursijoms ir mokymams. Į ekskursija įeina: pasivaikščiojimas po zoologijos sodą, pokalbis ir gyvūnų stebėjimas bei staigmena – gido krepšys, kuriame plunksnos, vilnos ir kitokios vaizdinės priemonės iš zoologijos sodo gyventojų.

Labai svarbu nuvykus į zoologijos sodą, laikytis ten nustatytų taisyklių

  1. Negalima po zoologijos sodą važinėti dviračiu, paspirtuku, balansiniu dviračiu, riedučiais, riedlente – važinėjimas transporto priemonėmis zoologijos sodo teritorijoje gąsdina gyvūnus, be to yra galimybė sužaloti kitus sodo lankytojus ir susižaloti pačiam. 
  2. Maitinti gyvūnus yra DRAUDŽIAMA, jiems duodamas maistas yra subalansuotas, gyvūnai gaudami papildomo maisto gali susirgti. 
  3. Į zoologijos sodą atsivesti šunų ir kitų gyvūnų, net jei jums ir atrodo, kad jūsų augintinis niekam nieko blogo nepadarys, jis gali išgąsdinti sodo kitus gyventojus. 
  4. Lipti per tvoras į gyvūnų aptvarus – aptvaro gyventojai gali neapsidžiaugti sulaukęs svečių.
  5. Negalima zoologijos sodo teritorijoje valgyti cukraus vatą.
  6. Norėdami saugokite savo rankas ir akis, nelieskite gyvūnų (išskyrus kaimo kiemo gyventojus), kadangi jūsų bandymą prisiliesti gyvūnas gali suprasti kaip ataką.
  7. Trypti ir draskyti parko augalų.
  8. Nešūkaukite ir stenkitės gyvūnais grožėtis gyvūnais kuo tyliau.
  9. Dronų naudojimas zoologijos sode taip pat draudžiamas

Cīruļi

Na, o jei apžiūrėję Rygos zoologijos sodą, norėsite pamatyti dar daugiau, galite nuvykti į šio sodo padalinį „Cīruļi“. Erdviuose aptvaruose 137 hektarų plote gyvena 38 laukinių gyvūnų rūšys ir 12 veislių naminių gyvūnų. Jūsų laukia sutvarkyti takai ir ilgi pasivaikščiojimai, tik nepamirškite patogios avalynės! Šis padalinys įsikūręs adresu: Cīruļi, Kalvenes pagasts, Dienvidkurzemes novads. Patogiausia į zoologijos sodą atvykti automobiliu.

Bilieto kaina į „Cīruļi“ zoologijos sodą: 5 Eur suaugusiam, 3,50 Eur studentui, 3 Eur 4-18 metų vaikams ir pensininkams iki 69 metų, vaikams iki 3 metų, asmenims turintiems neįgalumą iki 18 metų ir pensininkams nuo 70 metų – įėjimas nemokamas, taip pat galioja įvairios nuolaidos šeimoms, grupėms.