Visi žinome apie didingą Graikijos istoriją besitęsiančią tūkstančius metų, o geriausias būdas ją pažinti – apsilankyti jos širdyje Atikoje. Tai istorinis regionas esantis Graikijos pietuose, kurio centras  Atėnai. Atėnai – tai vienas seniausių miestų Europoje, savo didžiausią galią ir svarbą pasiekęs V a. pr. mūsų erą, kai Atėnų polis, užimantis Atikos regioną buvo pats stipriausias visame antikiniame pasaulyje, kurio palikimas jaučiamas ir iki šių dienų. Atėnuose gimė demokratija, o jos architektūros bruožus galima matyti visame pasaulyje, antikinės graikų skulptūros įkvėpė daugybe garsiausių pasaulio menininkų, atėniečiai taip pat turėjo įtakos moksle bei literatūroje. 

Pažinti Atiką ir joje esančius Atėnus turėtų ne tik istorijos mėgėjai, bet ir kiekvienas iš mūsų, tad jei dar nežinai, kur nori keliauti šiais metais – Atėnai tavęs tikrai nenuvils. Tiesioginiai skrydžiai į Graikiją padaro šias atostogas pasiekiamas dar lengviau. Ryanair pigūs skrydžiai į Atėnus pradedami vykdyti nuo balandžio mėnesio trečiadieniais ir sekmadieniais, o Wizzair tiesioginiai skrydžiai į Graikiją, Atėnus startuoja nuo liepos mėnesio, kur lėktuvų bilietai taip pat bus siūlomi trečiadieniais iš sekmadieniais. 

 

Akropolis. Akropolis – dalis nuo kurios pradeda kurtis miestas, tai yra viso polio centras, kurį turėjo visi poliai. Esant Atėnuose būtina aplankyti Atėnų Akropolį – patį svarbiausią akropolį Graikijoje. Ši vieta, nors ir pradėta statyti ankščiau, bet buvo sunaikinta ir imta atstatyti V a. pr. mūsų erą, kai Atėnų polis pasiekė didžiausią galią. Dabar čia stovi pastatų griuvėsiai, kurie leis grįžti laiku atgal. Vienas iš įžymiausių Akropolio pastatų – Partenonas esantis beveik pačiame centre. Tai buvo milžiniška Mergelės Atėnės šventykla pastatyta 438 m. pr. mūsų erą, kurios dabar yra išlikę didžioji dalis kolonų. Erechtėjonas – šalia Partenono esantis seniausias ir švenčiausias Akropolio pastatas, kuriame buvo medinė Atėnės statula ir augo šventasis Atėnės padovanotas alyvmedis. Jo pietinėje pusėje yra Kariatidžių portikas, kur vietoj kolonų yra 6 moterų statulos. Dioniso teatras – pastatytas VI a. pr. mūsų erą seniausias antikinis teatras skirtas dievui Dionisui, per kurio šventę būdavo rengiami vaidinimai. Bilieto kaina balandžio-spalio mėnesiais 20 eurų, lapkričio-kovo mėnesiais 10 eurų.

Norint apžiūrėti Akropolį, agorą ar kitas archeologines vietas galima pirkti individualius bilietus kiekvienai vietai, kurių kainos vyrauja tarp 10 ir 20 eurų, o norint aplankyti viską galima įsigyti 48 eurus kainuojantį kombinuotą bilietą į kurio kainą įeina įėjimas į Akropolį, jo muziejų ir 6 archeologinės vietos tokios kaip agora ar Dzeuso šventykla. Kai kurių archeologinių vietų bilietų kainos skiriasi nuo metų sezono, tad norint gauti pigiausius bilietus galite į Atiką vykti lapkričio-kovo mėnesiais. 

 

Akropolio muziejus. Norint geriau susipažinti Akropoliu ir geriau įsivaizduoti jo pirminę išvaizdą apsilankykite Akropolio muziejuje, kur vaizduojami šios vietos archeologiniai radiniai. Muziejuje vaizduojami eksponatai iš įvairių laikotarpių: ankstyvoji Akropolio istorija, archaikos laikotarpis (VII-V a. pr. mūsų erą), laikotarpis nuo V a. pr. mūsų erą iki antikos pabaigos. Čia taip pat rasite galeriją skirtą Partenonui, kurioje yra vaizduojamos šventyklos skulptūros, bei reljefinės skulptūrų kompozicijos juosusios šventyklą. Bilieto kaina 10 eurų.

 

Agora – antra pagal svarbą miesto vieta. Tai miesto aikštė, esanti prie Akropolio, kurioje vykdavo atėniečių socialinis ir politinis gyvenimas. Agoroje buvo įsikūrusi prekybos vieta ir svarbiausios valstybės įstaigos, čia gyventojai ateidavo pailsėt po darbų, sužinoti naujienas ir susitikti su žmonėmis. Dauguma pastatų neišliko ir dabar galima pamatyti tik griuvėsius, bet vienas iš geriausiai išlikusių pastatų – Hefaistėjo šventykla, kuri yra viena iš geriausiai išlikusių senovės graikų šventyklų. Kitas svarbus statinys yra Atalo stoja – dengta kolonada skirta prekybai, pasivaikščiojimui, pasislėpimui nuo karštos saulės. Ši stoja XX a. buvo pilnai atstatyta, o joje įrengtas Agoros muziejus. Muziejuje eksponuojami archeologiniai radiniai vaizduojantys atėniečių gyvenimą, įvairias statulas ar jų kopijas, politinį gyvenimą ir demokratiją rodantys radiniai. Bilieto kaina 10 eurų.

 

Panatenajų stadionas. Šis statinys turėtų sudominti ne tik istorijos gerbėjus, bet ir Olimpiados mylėtojus. Tai yra vienintelis stadionas pasaulyje pagamintas iš marmuro, kuriame antikoje vyko Panatenajų šventės, skirtos Atėnei, žaidynės, vėliau XIX a. atstatytas ir 1896 m. čia įvyko pirmosios šiuolaikinės Olimpinės varžybos, po to, kai IV a. imperatorius Teodosijus uždraudė visas pagoniškas šventes, kartu ir antikines Olimpines žaidynes. Kaina 10 eurų.

 

Atėnų nacionalinis archeologijos muziejus – vienas iš svarbiausių archeologinių muziejų pasaulyje. Muziejuje vaizduojama virš 11 tūkst. eksponatų surinktų iš viso antikinės Graikijos pasaulio. Muziejuje išvysite priešistorinę kolekciją, skulptūrų kolekciją vaizduojančią skulptūras nuo VII a. pr. mūsų erą iki V a., vieną iš didžiausią bronzos dirbinių kolekciją pasaulyje, vazų kolekciją bei egiptietiškų dirbinių kolekciją. Bilieto kaina balandžio-spalio mėnesiais 12 eurų, lapkričio-kovo mėnesiais 6 eurai. 

 

Areopago kalva. Kalva esanti netoli Akropolio, nuo kurios atsiveria įspūdingas Akropolio, agoros ir viso miesto vaizdas. Tai ne tik kalva nuo kurios atsiveria gražus vaizdas, bet ir mitais apipinta vieta, čia įvyko ir pirmasis antikinis teismas. 

 

Dzeuso šventykla. Didžiausia antikos laikų šventykla skirta dievui Dzeusui esanti apie 500 metrų nuo Akropolio. Šventykla buvo sudaryta iš 104 kolonų ir jos statyba truko apie 700 metų. Deja didžioji dalis šventyklos neišliko, tačiau dabar galima pamatyti išlikusias 15 kolonas, kurios leidžia pajusti čia kadaise stovėjusios šventyklos didumą ir galią. Bilieto kaina 6 eurai.

 

Odėjono teatras. Teatras esantis pietiniame Akropolio šlaite pastatytas IIa.pr.Kr., kuriame vykdavo dainininkų, epo deklamuotojų ar muzikantų pasirodymai. Vėliau teatras buvo apgadintas, o XX a. atstatytas ir čia imta rengti įvairius renginius ir pasirodymus. Teatras buvo pilnai rekonstruotas ir 1955 m. jame buvo surengtas pirmasis Atėnų ir Epidauro festivalis, kuris ir dabar yra svarbi festivalio vieta. Kasmet teatre vyksta įvairūs renginiai leisiantys pasileisti į nepamirštamus įspūdžius. Jame galima apsilankyti tik nusipirkus bilietą į jame vykstantį renginį.

 

Sunijas, Poseidono šventykla. Tai šventykla skirta Poseidonui, esanti ant kalvos, Atikos pietinėje pusėje, nuo Atėnų nutolusioje apie 69 kilometrus. Kadangi šventykla yra skirti jūrų dievui pagerbti, ji iš trijų pusių apsupta vandens, o į ją dažniausiai keliaudavo jūrininkai ir žvejai prašydami jo malonės ir sėkmės vandenyse, aukodavo aukas. Iš V a. pr. mūsų erą pastatytos šventyklos 38 kolonų išliko 16, tačiau tai netrukdo pasigrožėti šiuo senovės pastatu. Nuo šios šventyklos atsiveria itin gražus vaizdas į Egėjo jūrą, kur galite pasimėgauti nuostabaus grožio saulėlydžiais sukuriančiais dar įspūdingesnę atmosferą. Bilieto kaina 10 eurų.

 

Atostogos Atikoje nėra vien istorinių objektų pažinimas, čia taip pat galite pasimėgauti šiltais saulės spinduliais paplūdimyje ir paplaukioti tobulo skaidrumo jūroje, pažinti šios vietovės gamtą ar mėgautis graikišku maistu. Tai yra puikus atostogų būdas, kur susipina istorija ir modernaus gyvenimo akimirkos.