Ieškote, ką pamatyti? O dar ir ką paragauti? Būtent Baskų regione yra ne tik dėmesio vertos lankytinos vietos, bet ir jų virtuvės šedevrai, kurie nusivylusių nepalieka. Baskų virtuvė daugeliui galbūt dar visai negirdėta, tačiau labai tikėtina, jog, apsilankę Ispanijoje, iš šio krašto virtuvės tikrai kažko paragavote. Baskų regionas yra Šiaurės Ispanijoje ir daug patiekalų, kilusių iš čia, yra paplitę ir mėgstami visoje šalyje. Jų virtuvėje gausu gastronominių šedevrų, todėl Baskų gyventojai save laiko geriausiais kulinarais pasaulyje. Maistas čia yra labai svarbus, todėl kiekvienais metais Baskų gyventojai linksminasi šventėse, kurios be pagrindinių tradicinių patiekalų neįsivaizduojamos. Regione yra ir sidro namai, kur gaminamas tradicinis Baskų sidras ir rengiamos įvairios šventės. Čia svarbiausia ingredientų kokybė ir paprastumas, todėl patiekalai turi ypatingą skonį ir aromatą. Kelionė po Baskų kraštą paliks ne tik naujų įspūdžių, bet ir atrasite naujų skonių!

Pincho

Dar Pintox vadinami maži sumuštinukai yra labai populiarūs Baskų regione ir jo baruose. Pincho gaminamas su mažomis duonos riekelėmis, ant kurių dedami įvairūs ingredientai arba užtepėlės. Šis vieno kąsnio užkandis persmeigtas dantų krapštuku, dėl kurio ir kilo pavadinimas „pincho“, reiškiantis „smaigtis“. Baskų regione pinčai dažniausiai valgomi užsigeriant baltuoju vynu, alumi ar sidru. 

Piperade

Tradicinis troškinys, kurį sudaro pomidorai, svogūnai, žaliosios paprikos ir Espelette pipirai. Česnakai, kumpis ir kiaušiniai dažnai dedami į patiekalą dėl geresnio skonio. Dažniausiai Piperade patiekiamas kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, tačiau gali būti valgomas ir vienas. Daržovės šiam troškiniui suteikia rūgštų, saldų ir kartu pikantišką skonį. 

Idiazabal

Idiazabal yra presuotas bei rūkytas sūris, pagamintas iš nepasterizuoto avių pieno, dažniausiai iš Latxa ir Carranzana avių veislės duodamo pieno. Sūris yra rankų darbo ir padengtas kieta tamsiai ruda nevalgoma žievele. Idiazabal brandinamas mažiausiai du mėnesius ir taip sukuriamas sviesto ir riešutų aromatas. Jis puikiai dera su mėsa, traškia duona, raudonu ispanišku vynu arba sausu baskų sidru.

Kokotxas

Kokotxas yra tradicinis žuvies troškinys. Įprastai gaminamas iš žuvies pagurklio ar kaklo dalių, česnako, miltų ir alyvuogių aliejaus. Baskų krašte patiekalą mėgstama patiekti su žaliu padažu iš alyvuogių aliejaus, miltų, česnako ir petražolių. Patiekalas puikiai tiks žuvies mėgėjams, norintiems išmėginti kažką naujo. 

Pincho de tortilla

Tradicinis Ispanijos patiekalas, kilęs iš Baskų krašto, tai ispaniškas omletas, tačiau į jį dedami ne tik kiaušiniai, bet ir bulvės bei svogūnai. Gal ir neatrodo skaniai ar suderinamai, bet iš tikrųjų omletas labai skanus ir lengvai paruošiamas. Bulvės troškinamos alyvuogių aliejuje su svogūnais tol, kol abu pradeda minkštėti. Toje pačioje keptuvėje plakami kiaušiniai, kol visas mišinys visiškai iškepa. Valgant omletą galima pagardinti kumpiu ar pomidoriukais.

Chistorra

Chistorra yra labai riebios ir greitai vystančios ispaniškos dešros rūšis. Ši dešra dažniausiai gaminama iš kiaulienos pilvo ar žandikaulio dalies faršo, o kartais įmaišoma ir jautienos. Dešra įprastai gardinama česnaku, druska ir paprika, kuri dešrai suteikia raudoną spalvą. Baskų regione Chistorra dešra yra labai populiarus ingredientas įvairiuose patiekaluose, įskaitant pincho, troškinius, garnyrus. Žinoma, Christorra taip pat skaniai valgoma iškepta keptuvėje ar griliuje. Ji puikiai tinka kaip priedas, kuris prideda savitą, sultingą skonį įvairiems patiekalams.

Basque cheesecake

Šis paprastas kreminis sūrio pyragas Baskų regione vadinamas tarta de queso arba gazta tarta. Šis sūrio pyragas yra dešimtmečių senumo patiekalas. 1990 metais šefas Santiago Rivera pradėjo eksperimentą ir kiekvieną dieną bandė pagaminti tobulą sūrio pyragą taip atsirado šis receptas. Šio sūrio pyrago receptas yra paprastas ir beveik niekuo nesiskiriantis nuo įprasto, visiems žinomo sūrio pyrago. Pagrindinis skirtumas yra tas, jog pyragas labiau kremiškas ir kepamas aukštoje temperatūroje, todėl jo išorė lengvai apdegusi.

Txangurro a la donostiarra

Dar changurro vadinamas patiekalas yra tradicinis baskų receptas, kilęs iš San Sebastiano, kurį sukūrė garsus baskų virtuvės šefas Félixas Ibargurenas. Tai yra didelis keptas krabas, įdarytas svogūnais, pomidorais, porais. Jo paruošimui naudojamas brendis ir petražolės. Prieš kepant orkaitėje ant viršaus dedami duonos trupiniai. Šis patiekalas paprastai patiekiamas ypatingoms progoms.

Lėktuvų bilietai lengvai įsigyjami internetu keliais paspaudimais, tad skrydis jūsų jau laukia. Turistai šalį ir jos Baskų regioną lanko dėl nuostabios architektūros gausos, kraštovaizdžių, paplūdimių, pilių ir kitų tvirtovių. Skrydis į Ispaniją žada daugybę naujų įspūdžių ir reginių!