Ar kada nors girdėjote apie savanoriškus darbus, edukacinius projektus, jaunimo mainus, kurie leidžia keliauti į užsienio šalis, pakeisti aplinką, susirasti naujų draugų ir patirti įvairių nuotykių? Jei ne, kviečiame skaityti toliau ir nepraleisti savo šanso! 

Erasmus+ jaunimo mainai

Erasmus+ programa jaunimui yra skirta judumui, bendradarbiavimui ir mainams Europoje remti. Ji suteikia galimybę 13–30 metų jaunuoliams dalyvauti įvairioje veikloje, kuria siekiama asmeninio tobulėjimo, tarpkultūrinio mokymosi ir pilietinio aktyvumo. 

  • Mainai suburia jaunuolių grupes iš skirtingų šalių. Grupės dalyvauja seminaruose, diskusijose ir komandos formavimo užsiėmimuose. Šie mainai skatina jaunuolių tarpusavio supratimą, toleranciją ir solidarumą bei moko kartu spręsti iššūkius.
  • Programa remia savanoriškos veiklos projektus, kurie suteikia galimybę jauniems žmonėms prisidėti prie vietos bendruomenių veiklos, spręsti visuomenines problemas ir daryti teigiamą poveikį savo savanorišku darbu. Dalyviai gali įsitraukti į aplinkosaugos, socialinių problemų, kultūros paveldo išsaugojimo ir humanitarinės pagalbos sritis.
  • Jaunimo darbuotojams, jaunimo lyderiams ir instruktoriams Erasmus+ siūlo dalyvauti kursuose, seminaruose, darbo stebėjimo veiklose užsienyje. Šios mobilumo galimybės gerina su jaunimu dirbančių asmenų profesinį tobulėjimą, skatina keitimąsi gerąja patirtimi.

Programa atlieka svarbų vaidmenį skatinant jaunimo įgalinimą, tarpkultūrinį bendravimą ir aktyvų pilietiškumą Europoje. Ji suteikia galimybių ugdyti pagrindines kompetencijas, plėsti akiratį ir prisidėti prie įtraukesnės, darnesnės ir demokratiškesnės visuomenės kūrimo.

Programoje gali dalyvauti jaunuoliai net iš 27 Europos Sąjungos (ES) šalių, taip pat ir iš 6 valstybių, nepriklausančių ES. Šalių pasirinkimas yra išties didelis. Jaunuoliai, keliaujantys į projektą, gali tuo pačiu susipažinti su šalimi iš arčiau. Pavyzdžiui, projektui vykstant Ispanijos saloje Maljorkoje, laisvą laiką galima praleisti balto smėlio paplūdimiuose ar tyrinėjant įspūdingas lankytinas vietas – tokias, kaip Palmos katedra, Belverio pilis, Drakono urvai ir ne tik! Skrydis į Maljorką tiesiogiai vykdomas iš Kauno, o pačius geriausius pasiūlymus galite rasti Lektuvubilietai.lt. 

Savanoriška veikla Europos Sąjungoje

Savanorišką veiklą galima vykdyti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Veikla padės įgyti naujų įgūdžių, patirties, praplėsti pažinčių ratą. ES siūlo įvairių savanoriškų veiklų kartu su Europos solidarumo korpusu. Galimybių yra tiek Europoje, tiek už jos ribų (humanitarinės pagalbos projektų atvejais). Savanoriški darbai yra neapmokami, tačiau padengiamos visos išlaidos.

Kas gali dalyvauti savanoriškoje veikloje? 18–30 metų asmenys, pasirengę nuo 2 savaičių iki 12 mėnesių būti savanoriais. Savanorišką darbą galima rinktis pagal organizacijos veiklos sritį, šalį, miestą, pavadinimą. Pavyzdžiui, pageidaudami savanoriauti Kipre, galite rasti įvairių pasiūlymų Nikosijoje, Pafose, Limasolyje ir kituose miestuose. Savanoriškus darbus galite lengvai suderinti su keliavimu! Jei į Kiprą vyksite pirmą kartą, kelionė bus įdomi, įsimintina ir, svarbiausia, turininga! Lektuvubilietai.lt sistemoje rasite skrydžius, vykdomus į Pafosą, Limasolį ir Nikosiją. Visi miestai gali pasiūlyti, ką pamatyti, tad Jūsų laukia įsimintini nuotykiai! 

Work and Travel USA 

Tai kultūrinių mainų programa, pagal kurią 18–28 m. universiteto studentai gali laikinai gyventi ir dirbti Jungtinėse Valstijose, vasaros atostogų metu. 

  • Programos dalyviai dirba sezoninius darbus svetingumo ir turizmo srityse, pramogų parkuose, kurortuose, restoranuose ir mažmeninėje prekyboje. Šie darbai suteikia galimybę įgyti patirties, užsidirbti pinigų ir pagerinti anglų kalbos įgūdžius.
  • Programos dalyviai paprastai gauna J-1 mainų vizą, kuri leidžia jiems legaliai dirbti Jungtinėse Amerikos Valstijose iki keturių mėnesių. Ši viza taip pat leidžia dalyviams laisvu laiku keliauti ir tyrinėti įvairias šalies vietoves.
  • Dalyviai yra atsakingi už tai, kad patys susirastų darbo vietą savarankiškai arba per nurodytus programos rėmėjus ir agentūras. Darbo galimybės gali skirtis priklausomai nuo vietovės, metų laiko ir dalyvio įgūdžių bei pageidavimų.
  • Programa skatina dalyvių ir amerikiečių kultūrinius mainus bei tarpusavio supratimą. Dalyviai turi galimybę pasinerti į amerikietišką kultūrą, bendrauti su įvairių sluoksnių žmonėmis ir iš arti susipažinti su gyvenimu Jungtinėse Amerikos Valstijose.
  • Programa suteikia galimybę įgyti vertingos darbo patirties, ugdyti profesinius įgūdžius ir užmegzti tarptautinius ryšius. 
  • Dalyviai taip pat gali keliauti ir tyrinėti įvairius Jungtinių Amerikos Valstijų regionus, susipažinti su įvairiais jų kraštovaizdžiais, miestais ir kultūriniais objektais.

Programą Work and Travel USA remia įvairios organizacijos, agentūros ir įmonės, kurios padeda studentams gauti vizas, įsidarbinti, rasti apgyvendinimo vietą, orientuotis ir padeda iškilus nesklandumams viso projekto metu, Programa suteikia jaunimui  unikalią galimybę gyventi, dirbti ir keliauti, skatinant asmeninį ir profesinį augimą, kultūrinius mainus ir nepamirštamą patirtį užsienyje. Lėktuvų bilietus į Čikagą, Las Vegasą, Majamį, Niujorką, Los Andželą, Honolulu, Dalasą, Hiustoną, Bostoną, Atlantą ir Santa Cruz galite įsigyti svetainėje Lektuvubilietai.lt.