Kipras rojaus kampelis viduržemio jūroje, kuris pagal legendą yra grožio deivės Afroditės  gimtinė. Čia beveik visuomet šviečia saulė, todėl galėsite mėgautis nuostabiais, žydrais salos paplūdimiais bet kuriuo metų laiku. Taip pat turtingu senovės pasaulio kultūriniu palikimu bei nuotaikingomis pramogomis įvairiuose Kipro kurortuose. Vieni populiariausių, įdomiausių ir gražiausių: Pafoso kurortas, Aja Napa, Larnaka taip pat sostinė Nikosija. Lėktuvų bilietai į Kiprą leis Jums pamatyti Afroditės salos grožį.

Pafoso regionas

Ši vieta antikos laikais yra buvusi Kipro sostinė, iš kurios palikimo galima pamatyti prabangius rūmus, žinomus savo mozaikomis. Šiomis dienomis Pafosas yra miestas- muziejus po atviru dangumi. Jis pats ir jo apylinkės įtrauktos į UNESCO paveldo sąrašą, o 2017 metais buvo paskelbtas Europos kultūros sostine. Šis kurortas taip pat yra dalis Kato Pafos archeologinio parko čia ypač patiks istorijos mylėtojams.

Kato Pafos archeologinis parkas

Norint pajusti senovės dvelksmą, jos didybę, tačiau tuo pačiu ir laikinumą, galite apsilankyti Kato Pafos archeologiniame parke. Nuo tada, kai 1980 m. jis buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, Kato Pafos archeologinis parkas yra viena iš svarbiausių Kipro vietovių. Parke yra statinių, kurių amžius yra datuojamas nuo 8000 metų prieš mūsų erą ir iki pat viduramžių, o dauguma statinių yra palikimas iš Romos eros laikų. Čia pamatysite nuostabias mozaikines grindis, likusias iš Dioniso, Tesėjo, Aiono vilų bei kitas svarbias komplekso vietas Karalių kapus, Asklepieion medicinos dievybės Asklepijo šventovę, Odeoną nuostabų senovinį amfiteatrą bei Saranta Kolones viduramžių pilies liekanas.

Gamtos lobiai Pafose

Avakas Gorge

Tai vienas iš gamtos šedevrų Kipre, kurį rasite Akamos nacionaliniame parke. Jis yra visai netoli Pafoso. Jei mėgstate nuotykių pilnus pasivaikščiojimus gamtoje, ši vieta kaip tik Jums. Čia rasite gamtos sukurtus tunelius, uolienas, gamtos vaizdus bei gausią ir unikalią vietinę augmeniją, kurią galima pamatyti tik šioje vietoje.

Afroditės uola

Šiame regione pamatysite pačią svarbiausią uolą Afroditės gimimo vietą. Pasak, kai kurių legendų, jei tris kartus apiplauksite Afroditės uolą, rasite amžiną grožį arba meilę.

Adonio vonios

Graikų mitologijoje teigiama, kad Adonio vonios buvo dievo Adonio ir deivės Afroditės mėgstamiausia vieta, kur jie praleisdavo daug laiko. Šiandien šios vietos lankytojai gali mėgautis pėsčiųjų takais, nedideliu muziejumi, nuotraukų galerija, maudytis baseinuose po kriokliais bei pasigrožėti statulomis tarp kurių 10 metrų aukščio Afroditės statula.

Agia Napos

Kitas vienas gražiausių ir didžiausių Kipro kurortų yra Agia Napos miestas tolimoje rytinėje pietinės Kipro pakrantės dalyje. Ši vieta labai patiks tiems, kurie mėgsta gamtos grožį bei jos įvairovę. Čia rasite užslėptas įlankas, jūros urvus, galėsite grožėtis uolų iškilimais, jais kopti ir gėrėtis įspūdingais jūros vaizdais. Šiame kurorte yra daugiau nei 20 Mėlynosios vėliavos paplūdimių, o Agia Napos teritorijoje auga laukinės orchidėjos, kadagiai bei gyvena daugiau nei 80 paukščių rūšių.

Jūros urvai

Jūros urvai esantys Agia Napa kurorte taip pat yra vadinami “rūmais” tai pabrėžia gamtos didingumą. Ši vieta yra iš labiausiai lankomų vietų visoje šalyje. Ypatingai gražu čia būna saulei leidžiantis į jūrą. Čia galima nardyti, plaukioti arba prisijungti prie „Juodojo perlo“ piratų laivo ekskursijos ir pasigrožėti urvais iš toliau.

Agia Napos gražiausi paplūdimiai

Žydroji lagūna šis krištolo skaidrumo paplūdimys puiki vieta mėgautis saulės voniomis bei maudytis, kadangi lagūnos dugnas yra išklotas minkštu smėliu. Nissi paplūdimys vienas populiariausių paplūdimių visame Kipre. Turkio spalvos vanduo, 500 metrų ilgio pakrantė ir viena iš puikiausių vietų vakarėlių mėgėjams. Konos įlanka ši vieta laikoma vienu gražiausių paplūdimių Kipre, kuriame galima išmėginti vandens sporto pramogas.

Cape Greco nacionalinis miško parkas

Tiems, kurie nori susipažinti su Agia Napos augmenija ir gyvūnija iš arčiau, rekomenduojame apsilankyti Cape Greko nacionaliniame miško parke dar vadinamu Greko kyšuliu. Čia rasite daugiau nei 400 augalų rūšių iš kurių 14 yra laikomos retomis, drugelių įvairovę, o jei pasiseks galėsite pamatyti lapių, kiškių ir dygliakiaulių. Nacionaliniame parke yra žymusis Ciklopo urvas, kuriame pasak legendos vienaakis milžinas įkalino Odisėją ir jo vyrus, kai jie stengėsi grįžti iš Trojos į Įtaką.

Povandeninių skulptūrų parkas

10 metrų gylio povandeninis miškas MUSAN, yra puiki vieta atsigaivinti po pasivaikščiojimo po nacionalinį miško parką. Jame yra apie 93 meno kūriniai. Šis muziejus yra pirmasis toks pasaulyje, o skulptūros yra skirtingame gylyje nuo jūros dugno iki paviršiaus ir yra sukurtos taip, kad primintų taką per povandeninį mišką.

Agia Napos skulptūrų parkas

Grįžus iš povandeninės skulptūrų girios galite apsilankyti vienoje iš svarbiausių vietų Kipre Agios Napos skulptūrų parke po atviru dangumi. Vietos gyvūnija, augmenija ir mitologija apgalvotai suderinta su skulptūromis vaizduojančiomis istoriją ir meną. Parkas siūlo pasivaikščiojimą tarp įspūdingų skulptūrų mėgaujantis nuostabiais gamtos peizažais. 

WaterWorld vandens parkas

Tiems kam ne prie širdies maudymasis atviruose vandenyse ar tiems, kuriems jų negana, galite nuvykti į senovės Graikijos tematika įrengtą „WaterWorld“ vandens parką. Tai vienas didžiausių vandens parkų Europoje su daugiau nei 25 vandens čiuožyklomis bei gausybe atrakcijų.

Larnakos kurortas

Kitas puikus kurortas yra Larnaka. Ši vieta yra šiek tiek tylesnė ir ramesnė už kitus kurortus, bet nepaisant to čia taip pat rasite viską nuo paplūdimių iki šventyklų. Nuo pilių iki flamingų.

Larnakos paplūdimiai

Mackenzie paplūdimys šis paplūdimys yra vienas iš įspūdingiausių ne tik dėl savo grožio, bet ir dėl vietovės. Jis yra visai netoli Larnakos oro uosto, todėl nenustebkite jei besideginant jus užtemdys didžiulis šešėlis. Taigi, jei nebijote triukšmo ir norite įsimintinų nuotraukų būtinai apsilankykite šiame paplūdimyje. Norintiems ramesnės ir tylesnės vietos maudynėms bei saulės vonioms, tam tiks švarus ir tvarkingas Finikoudes paplūdimys palmių apsuptyje. 

Larnakos kultūriniai, religiniai objektai

Tiems, kas nori pažinti kultūrinius, religinius Larnakos objektus gali apsilankyti Larnakos viduramžių forte ir pilyje. Čia yra viduramžių muziejus, Šv. Lozoriaus bažnyčia, Larnakos archeologinis muziejus ir archeologinė aikštelė.

Larnakos neįprastos vietos druskų ežeras ir nuskendęs MS Zenobia keltas

Druskų ežeras

Šiame ežere žiemos mėnesiais galite pamatyti daugybę migruojančių paukščių, o tarp jų tūkstančiai rožinių flamingų, kurie ten būna nuo lapkričio iki kovo mėnesio. Čia taip pat rasite pasivaikščiojimo takų bei įvairios floros ir faunos.

MS Zenobia keltas

Norintiems šiurpuliukų nerkite į jūros gelmes ir apžiūrėkite nuskendusį MS Zenobia keltą. Ši nardymo vieta tokia populiari jog yra 4 pagal lankomumą pasaulyje ir siūlo kelis nardymo gylius pagal tai kokio potyrio norite, bet nepaisant to kiek giliai nusileisite, tai bus tikrai nepamirštama.

Nikosija

Kelionę po Kiprą galite užbaigti šalies sostinėje Nikosijoje. Čia galėsite pasivaikščioti po įspūdingą senamiestį pilną nuostabių gatvės meninkų darbų, kultūros ir unikalios architektūros. Siaurose alėjose įsikūrę muziejai, galerijos, parduotuvės ir restoranai. Viena populiariausių Nikosijos vietų yra Ledra gatvė. Tai pagrindinė gatvė su gausybe parduotuvių, vietinių kavinių ir barų. Dauguma čia esančių pastatų vis dar spindi XVIII amžiaus žavesiu.Taipogi, ši gatvė veda į Šiaurės Nikosiją ir yra vienintelė vieta, kur galite kirsti sieną pėsčiomis, todėl nepamirškite turėti paso. Norint patyrinėti Kipro kultūrinį palikimą galite apsilankyti Vaizduojamojo meno ir tyrimų centre. Čia pasitelkiant meno kūrinius ir fotografiją perduodamas Kipro kultūrinis paveldas. Nuo centro stogo atsiveria nuostabus vaizdas į miesto istorines įžymybes mečetes ir čerpinius stogus. Čia ypač gražu temstant. Taip pat verta aplankyti Chrysaliniotissa kaimynystę, kurios centre yra Panayia Chrysaliniotissa bažnyčia. Norint pasigrožėti ir pajusti Kipro sostinės architektūrą ši vieta tam puikiai tiks.

 Pigūs skrydžiai į Kiprą Jūsų laukia!