Kur praleisime šias atostogas? Turbūt pastarąjį klausimą sau uždavėte daugybę kartų ir planuodami artėjantį poilsį nuo alinančių darbų apsvarstėte įvairius scenarijus. Laimei, turime atsakymą į Jūsų dvejones – graikų ir viso pasaulio keliautojų mylimą Zakinto salą. Kitos kelionės metu jus pasitiks puikus atostogų laikas įspūdingame Jonijos salyne. Rojumi žemėje pramintas Zakintas siūlo visą potyrių puokštę: baltuoju smėliu tviskantis Navagio paplūdimys, nepakartojami gamtos šedevrai, Mėlynosios uolos, malonios ir neužmirštamos viešnagės sostinėje Zante, kuriai darniai akomponuoja populiarumu neatsiliekantis – Laganas. Taip pat Jus nustebins vėžlių stebėjimas Graikijos pietuose ir dvasingumu apipintas apsilankymas Anafonitrios vienuolyne. 

Turbūt ne paslaptis, jog daugumos keliautojų širdis pirmiausiai užburia vietinės virtuvės šedevrai, bylojantys apie vyraujančias maisto kultūras, valgymo tradicijų ypatybes ir faktą, jog maistas turi galią suvienyti net skirtingomis kalbomis bendraujančius žmones. Viduržemio jūros virtuvė lydės jus visur: nuo rytų lig vakarų, nuo šiaurės iki pat pietų. Todėl siūlome prisiminti šiuos pavadinimus ir būtinai išmėginti autentišką, vietinių daržovių, žolelių ir gyvūnų specifikos suformuotą graikišką meniu: souvlaki (ant iešmo apskrudinti šašlykai, pagardinti vietoje užaugintomis alyvuogėmis, žolelėmis ir citrinų sultimis), skordostoumpi (gurmaniškas baklažanas, puikiai derantis su stipriomis česnako natomis), kleftiko (tai avienos mėgėjų rojus, orkaitėje, savose sultyse spirginta mėsa).

Nors didžiausi turistų srautai Zakinte stebimi pietuose ir rytuose, tačiau įmantrios uolos, dideli nardymo plotai bei spalvingas povandeninis pasaulis, neleis nei akimirką nuobodžiauti šiaurėje ir vakaruose. Kviečiame maršrutą pradėti būtent salos krantuose – Sudužusio laivo įlanka pavadintame Navagio paplūdimyje. Grožėkitės salos simboliu tapusiu nuskendusiu laivu, įlankos smėlynu ir baltais akmenukais padengtu jūros dugnu. Tai nepakartojami momentai, kuriuos įamžinti kamera trokšta kone kiekvienas. Atvykę turistai pasveikinami vietinių gyventojų ne tik šiltais žodžiais, bet ir naminiu vynu bei apelsinų medumi.

Tęsdami gamtos grožio temą, siūlome nukeliauti į šiaurėje, Skinario regione, išsiraizgiusias Mėlynąsias uolas. Šie, arkas primenantys, per tūkstantmečius susiformavę urvai laukia valtelėse besisiūbuojančių turistų, o drąsesniesiems atveria kelią į povandeninį pasaulį, kurį galima apžiūrėti panirus į kristalų skaistumo vandenį. Norintiems patyrinėti Zakinto salą galite rinktis kelionę jūra, paplaukioti mažose jaukiose valtelėse arba prisijungti prie itin populiarių gidų ekskursijų. Jei pastarojoje nuotykio dalyje pritrūko gyvūnijos akcento – vykite į pietus susipažinti su graikų numylėtais didžiaisiais logerhedus vėžliais. Tiesa, turėkite omenyje, kad jūrų milžinai ypač saugomi, kaip išskirtinai svarbi faunos dalis. Todėl mėgautis pasiplaukiojimais motorlaiviais čia tikrai negalėsite. Logerhedus yra saugoma rūšis, kurios išsaugojimo tikslais vandens gyvūnų teritorijas nuspręsta atitverti nuo smalsuolių.

Mėgstantiems mėgautis kultūra, pasivaikščiokite sostinėje – Zante. Kelionės mažomis gatvelėmis metu išvysite vietinės architektūros ir istorijos atspindžius: Solomos, Kalvos ir Bizantijos muziejus taip pat Šv. Nikolajaus ir Šv. Dionizo bažnyčias. Jei norėsite paįvairinti atostogas, pavažiavę vos keletą kilometrų nuo Zante, turitėsite galimybę atsidurti prie Stranio kalvos, kuri išsiskiria ant jos įrengtu alyvmedžių ir pušų parku. Besidomintiems poezija ši vieta taip pat žinoma kaip aikštelė Graikijos himno autoriui D. Solomo pagerbti. Tačiau svarbiausia, jog ant kalvos organizuojami patys spalvingiausi muzikiniai renginiai bei vaidinimai kultūriniam atminimui formuoti. 

Norintiems išvysti naktinę Zakinto dvasią, būtina aplankyti Laganą, kuriame Jus maloniai nustebins dešimtys barų ir kavinių, per 50 naktinių klubų ir visą parą verdantis, graikiškasis šurmulys. O suinteresuotiems susipažinti su dvasingąja, religine salos istorija pati tinkamiausia vieta – Anafonitria kaimelis ir XV amžiuje pastatytas Anafonitria vienuolynas. Pasirinkę prisiliesti prie neįkainojamo religinio atminimo, turėsite išskirtinį šansą išvysti stulbinančias 500 metų senumo freskas.

Maršruto tikslu pasirinkusiems Zakintą ir išsiilgusiems ypač karštų orų, patariame skristi liepą arba rugpjūtį, kada oro ir vandens temperatūra pati aukščiausia. Atvykus rekomenduojame išsinuomoti dviratį arba automobilį ir patogiai keliauti po salą. Zakintas jau laukia Jūsų!