Gdanskas – miestas ant Baltijos jūros kranto, kaimyninės Lenkijos uostamiestis, kuriame galima pamatyti ne vieną gerai žinomą lankytiną objektą, menantį audringą ir įdomią istoriją. Primename, kad dabar nuvykti į Gdanską ypač paprasta! Kadangi tris kartus per savaitę organizuojami tiesioginiai skrydžiai Vilnius – Gdanskas

Leiskite sau pasiklysti Gdanske ir atrasti miesto žavesį! 

Top lankytini objektai:

Karališkasis traktas (Dlugi Targ, Dluga gatvė). Karališkasis traktas savo pavadinimą gavo 1457 metais, kai į Gdanską įžengė Lenkijos karalius Kazimieras IV. Ženkite šiuo keliu ir grožėkitės iš abiejų kelio pusių nusidriekusiais namais, nudažytais ryškiomis spalvomis – šis grožis patiks visiems architektūros mylėtojams. Kelio pradžia – Aukštieji vartai ir Dluga gatvė, pabaiga – Žalieji vartai. Žengiant Karališkuoju traktu, pamatysite dar ne vieną lankytiną objektą.

Neptūno fontanas. Neoficialiu Gdansko simboliu laikomas – Neptūno fontanas, įsikūręs Dluga gatvės aikštės viduryje. Fontano skulptūra vaizduoja Neptūną, šiek tiek palenkusį galvą prieš teismą. Pačiame fontano inde – dekoratyvinės žuvelės ir cherubinai.

Pagrindinė miesto rotušė. Rotušėje stovi didinga, natūralaus dydžio, paauksuota, karaliaus Žygimanto Augusto antrojo statula. Būtent valdant Žygimantui Augustui antrajam ir buvo pastatyta ši gražioji miesto rotušė. Rotušė pasižymi manieringu olandišku, prabangiu stiliumi. Viduje pamatysite Mažosios tarybos rūmus, Didžiosios tarybos rūmus, Whitehall ir Winter Hall papuošti paauksuotu tinku, kasetinėmis lubomis, marmurinėmis grindimis, freskomis, skulptūromis ir gobelenais. Rotušėje galite aplankyti 50 metrų aukštyje esančią apžvalgos aikštelę ir pasigrožėti pasakiška Gdansko miesto panorama bei išgirsti skambančius kasvalandinius 37 varpus.

Šv. Mergelės Marijos bažnyčia. Ši didžiulė gotikinio stiliaus bažnyčia pastatyta XIV amžiuje, yra viena iš trijų didžiausių mūrinių bažnyčių pasaulyje. Čia gali tilpti net 25 tūkst. parapijiečių. Sunku įsivaizduoti kokio didelio masto ši bažnyčia. Viduje pamatysite ne vieną istorinę relikviją, kaip pavyzdžiui: 1460 m. astronominis laikrodis, 1510 m. pastatytas didysis altorius ir nuostabus gotikinis Pietos akmuo. Nebijantiems iššūkių – galimybė išbandyti savo jėgas ir užkopti į bažnyčioje esantį apžvalgos bokštą. Norintiems pakilti į vištų teks lipti 400 laiptelių, tačiau pasiekus viršūnę, ilgą kelią atperka nuostabi miesto panorama. 

Šv. Marijos gatvė. Šv. Marijos gatvė, prasideda nuo Mergelės Marijos bažnyčios ir tęsiasi į rytus iki Motlavos upės ir Šv. Marijos vartų. Gatvė pasižymi žavumu: akmenimis grįsta, iš šonų sustatyti, turtingai dekoruoti, pirklių namai. Čia dažnai filmuojami istorinių filmų ar serialų epizodai.

Auksinis namas. Auksinis namas įsikūręs žengiant Karališkuoju traktu. Šis namas, tai kelis metus iš eilės nesikeičiantis laureatas gražiausio namo rinkimuose. Auksinis namas buvo sukurtas XVII amžiaus pradžioje tuometiniui miesto merui Janui Szpejmanui. Šį namą suprojektavo žymusis Abrahamas van den Blockas. Auksinis namas pasižymi Gdanskui būdingu siaurumu ir aukštumu. 

Gdansko kranas. Gdansko kranas – tikras miesto simbolis, pastatytas ant ilgos Motlavos krantinės. Tuometinis technikos stebuklas galėjo pakrauti arba iškrauti keturias tonas krovinio, pakeldamas jį į 11 metrų aukštį. Visa paslaptis slypėjo žmonių darbe, kurie vaikščiojo per du didelius medinius ratus, taip perkeldami jėgą į kėlimo mechanizmą. Dabar kranas yra Nacionalinio jūrų muziejaus dalis ir pagal paskirtį jau nebenaudojamas, bet jis yra atviras norintiems iš arčiau apžiūrėti šį Gdansko simbolį.

Antrojo pasaulinio karo muziejus. Visiems istorijos mylėtojams būtina aplankyti šį muziejų. Gdanskas – miestas, kuris labai nukentėjo nuo visų karo baisumų, todėl tikrai turi ką papasakoti. Muziejus turi 2 tūkst. eksponatų, kurių dėka pasakojami šeimų likimai amžinai susipynę su siaubingu ir pražūtingu karu. Muziejuje daugiausia vaizdinių instaliacijų.

Auksiniai vartai. Auksiniai vartai yra žymiojo Karališkojo trakto ir Dluga gatvėje. Ant vartų viršaus puikuojasi balkonas sudarytas iš stulpelių, o iš abiejų pusių pastatytos statulos, vaizduojančios idealaus miesto gyventojo savybes, pagrįstas klasikiniu idealo supratimu: Ramybė, Laisvė, Stiprybė, Šlovė ir Harmonija.

Šv. Mikalojaus bažnyčia. Bažnyčia laikoma viena iš seniausių krikščionių kulto vietų Gdanske. Įdomus faktas, jog ši bažnyčia yra vienintelė didelė bažnyčia Gdanske, išvengusi žalos per Antrąjį pasaulinį karą. Yra kelios versijos kodėl taip nutiko, bet labiausiai paplitusi versija – jog sovietų kariuomenė tyčia vengė apšaudyti bažnyčią, nes stačiatikių tikėjime Šv. Mikalojus yra labai gerbiamas ir mylimas. Bažnyčios interjeras dekoruotas juodos ir auksinės spalvomis, baroko altorių paveikslais bei raižytais suolais, bet labiausiai į akis krenta puikusis vėlyvojo renesanso epochos altorius, taip pat įspūdingi barokiniai vargonai.

Žalieji vartai. Tai didžiausi miesto vartai Gdanske. Žalieji vartai pagaminti rūmų pavidalu su keturiais įėjimais. Šiuo metu viduje yra Nacionalinis Gdansko muziejus, be to ši vieta tarnauja ir kaip svarbių konferencijų, verslo susitikimų, įvairių švenčių vieta.

Didysis malūnas. Malūną pastatė Kryžiuočių ordino riteriai, kuris pasižymi kaip pats didžiausias ir didingiausias pastatas Europoje, sukurtas ir naudojamas pramonės reikmėms. Dabar viduje yra prekybos centras, tačiau malūno ratai liko toje pačioje vietoje.